Εργαλεία-Εξαρτήματα Πίπας



Με τι σπίρτο ή τι αναπτήρα αναβουμε; Που αποθηκευουμε τις πιπες μας; Πως παταμε τον καπνό και καθαριζουμε την σταχτη; Υπάρχει ειδικό τασάκι,στήριγμα τραπεζιου και τσαντακι μεταφορας για την πιπα μας; Τι εξαρτηματα [αξεσουαρ] κυκλοφορουν;
_________________________________

Ε-1

Για το αναμμα του καπνου χρησιμοποιουμε σπιρτα αλλα και αναπτηρα,ο λογος δεν ειναι τυχαιος.Η φλογα του σπιρτου απο την μια δεν μπορει να φθασει απο το μεσο του μπολ και κατω τον καπνο ενω αυτη του αναπτηρα στην αρχη αν δεν εισαι εμπειρος καπνιστης ή δεν ειναι ειδικος για πιπα με στομιο μπορει να σου καψει το χερι.
Υπαρχουν διαφορες μαρκες σπιρτων και αναπτηρων αναλογου κοστους και επιθυμιας του καπνιστη για κατι εκκεντρικο ή οχι.Τα σπιρτα για πιπα ειθισται να ειναι πιο μακρια και με πιο ηπια αναφλεξη σε σχεση με τα απλα του εμποριου ενω οι αναπτηρες για πιπα εχουν το ειδικο στομιο για να βγαινει καθετα η φλογα ειτε ειναι τυπου πετρας ειτε πιεζοηλεκτρικοι. Το σπιρτο το κραταμε λιγο μακρια μας και μετα την εναυση δεν το βαζουμε κατ'ευθειαν στο μπολ αλλα περιμενουμε 2" να σταθεροποιηθει η φλογα,θα δειτε οτι μερικα εχουν περαν του κλασικου καφε και κοκκινο ή ασπρο κεφαλακι.

Εκτος απο τους αναπτηρες με την κλασικη φλογα στο εμποριο υπαρχουν και αναπτηρες τυπου torch "αντιανεμικοι" ή "με φλογιστρο" οι οποιοι ειναι καταλληλοι για αναμμα οταν φυσαει καπως και δεν αντεχει η φλογα του σπιρτου καθολου ή του απλου αναπτηρα μας την σβηνει γρηγορα.Οι γνωστοι απο τα τσιγαρα Zippo βγαινουν και για πιπα με ειδικη οπη και πλεον κυκλοφορει αοσμο ελαιο προς αποφυγη της δυσαρεστης οσμης στο μπολ.
Οταν παταμε να αναψει ο αναπτηρας και ειναι μεσα στο μπολ υπαρχει η πιθανοτητα το αεριο που θα βγει πριν αναφλεγει ή και η ιδια η φλογα καθως πεταγεται να μας σηκωσει λιγη απο την σταχτη και να λερωσει την στεφανη.Ενα κολπο για να μην γινεται αυτο ειναι να γυρναμε στο πλαϊ τον αναπτηρα ακριβως πανω απο το μπολ και με το που αναψει να τον γυριζουμε μεσα ωστε η φλογα να παει σταθεροποιημενη στο κεντρο του καπνου.Επισης να ξερετε οτι μικροσωματιδια απο την σταχτη φραζουν το επιστομιο των αναπτηρων γιαυτο καμια φορα βλεπουμε σπινθηρα,ακουμε λιγο αεριο να βγαινει μα δεν αναβει και διερωτομαστε "μα γιατι χαλασε; "

Το συνηθες ειναι πλεον: Αρχικα και ως το 1/3 του μπολ σπιρτα.Υστερα αναπτηρας αεριου κατα τα 2/3 και μετα αυτος με ειδικο στομιο για να μπαινει μεσα οπου φθανει μεχρι τον πατο του μπολ.Εχω δοκιμασει 5-6 μαρκες σπιρτων που κυκλοφορουν εδω μεχρι να βρω τα καταλληλα και δεν εχει να κανει με το μηκος αλλα με το οτι αναβουν με την μια! Εκεινο το τσακ-τσακ-τσακ και μετα αναμμα ειναι ταλαιπωρια και ρεζιλι αν γινεται δημοσιως.
Βρισκω το σπιρτο ιδανικο για απλωμα της φλογας με ηρεμια κατα τα πρωτα αναμματα και ειναι σπαστικο οι απλοι αναπτηρες τυπου Imco να κολλανε την ωρα που στην καφετερια πας να αναψεις.Δεν αισθανομαι καλα στην ιδεα οτι μπορει τριμματα πετρας να πεφτουν μεσα στο μπολ,δεν τους πολυ εμπιστευομαι για συχνη χρηση και πλεον τους εχω εγκαταλειψει.


Οσον αφορα τα σπιρτα αναβω ενα και κανω 5 μικρες επαφες στο μπολ μετα αλλο ενα για αλλες 2 περιστροφικες κινησεις στην επιφανεια του καπνου και υστερα συνεχιζω με αναπτηρες. Εχω συνηθειο να σβηνω το σπιρτο οχι με κινηση του καρπου αλλα με το φυσημα του καπνου της 5ης μικρης ρουφηξιας ντε και καλα παραδοση και να μας παει γουρι.
Οι παλαιοτεροι θα εχουν ακουσει για τον παππου με τον πριοβολο,την ισκα και την πετρα να προσπαθει ο καημενος επι ωρα να αναψει το στριφτο τσιγαρο του στο καφενειο.
 






















Δεξια ενα πιο ειδικο σπιρτο για πιπα.Εχει λιγο μεγαλυτερο μηκος και παχος απο ενα κοινο ενω η φλογα του δεν εχει μεγαλο υψος και ειναι πιο σταθερη.Την αξια του την καταλαβαινουμε οταν πχ με απλο σπιρτο παμε να αναψουμε καποιον "δυσκολο" καπνο και η σε λιγο το καψιμο πλησιαζει τα δαχτυλα μας χωρις να εχει αναψει καλα το μπολ.




























































Απο οτι βλεπετε δεν ειαι ολα τα σπιρτα ιδια,θα ελεγε κανεις πως καθε μαρκα βγαζει τα δικα της
Τους τελευταιους μηνες χρησιμοποιω τα Rainbow,ειναι για μενα τα καλυτερα.Οχι οτι δεν υπαρχουν στην αγορα καλυτερης ποιοτητος αλλα εδω στην Ελλαδα και μαζικη αγορα συμφερουν αυτα.


















Αγορασα απο το ebay αυτα τα σπιρτα,δεν ειναι οπως μερικα "strike anywhere" δηλαδη που αναβουν με την τριβη σχεδον οπουδηποτε αλλα ειναι λιγο καλυτερα απο τα κοινα.Αναβουν σε τριβη πανω σε τραχεια επιφανεια πχ πετρα,πεζοδρομιο και εχουν λιγο καλυτερη φλογα απο τα συνηθη συν ποιοτικοτερο ξυλο ετσι η φλογα ειναι σταθερη και κρατα παραπανω για το 2ο αναμμα που χρειαζομαστε στην αρχη του μπολ μας.


















Μπορει να γραφουν Cowboy Matches αλλα μην φανταστειτε πως αναβουν με τριψιμο στην σολα της μποτας ή πανω σε δερμα.Επισης η επιφανεια τριβης που εχουν στο πισω μερος ειναι χαλια,δεν αναβουν παρα μονο μετα απο πολλες προσπαθειες σε αυτη και ετσι σκεφτηκα το εξης κολπο:
κολλησα 2 απο τις επιφανειες τριβης απο αλλα σπιρτα και ειμαστε ενταξει!

____________________________________


Ε-2

Οι αναπτηρες μου:


















Αριστερα ειναι ο 1ος αναπτηρας Zippo που αγορασα το 1988 και τερμα δεξια ενας απο τους Ronson αναπτηρες του πατερα μου που ειχε τελη του '60.


















Στην μεση αλλος ενας Ronson αναπτηρας του πατερα μου ιδιας εποχης.














































































































































Ο αναπτηρας που βλεπετε αριστερα στην τελευταια φωτογραφια ειναι ο Colibri Firebird Sidewinder Lighter και ειναι τυπου torch ομως με μια λεπτομερεια: τον αγορασα επειδη το ακροφυσιο του ειναι με κλιση,το γιατι θα το δειτε πιο κατω.









































Η φλογα οταν τον κραταμε ορθιο δεν μας εξυπηρετει οσον αφορα το καπνισμα της πιπας ομως μπορουμε να τον γυρισουμε αναποδα για μερικα δευτερολεπτα.






















Μπορει να μην εχει το αρχικο υψος ή την ενταση ομως ρυθμιζεται και παραπανω και ανετα μπορει να φθασει μεχρι το βαθος του μπολ οταν θελουμε να αναψουμε την πιπα μας προς το τελος εκει που η φλογα απο αλλους αναπτηρες δεν φθανει ευκολα.




















Εδω ενας κλασσικος αυτου του τυπου με την φλογα καθετη ομως.

 
















Αλλος ενας με το κουμπι στο πλαϊ,θελει λιγο συνηθεια το γυρισμα του χεριου ομως η φλογα του ειναι πολυ καλη.
Τετοιοι αναπτηρες ειναι μια εξαιρετικη λυση για οσους δεν θελουν Zippo αναπτηρα ή δεν μπορουν με τους αλλους αναπτηρες να αναψουν απο τον μεσον του μπολ και μετα σε συνθηκες ελαφρου αερα πχ εξω στην καφετερια.










Ενας αναπτηρας τυπου torch με το κυρτο ακροφυσιο χρησιμοποιειται και για "καψαλιασμα" του αεραγωγου [εχω αναφερθει στην ενοτητα "Καθαρισμα Πιπας"] ενω πρεπει να προσεχουμε να μην μενει πολλη ωρα η φλογα στο μπολ γιατι εχει πολλαπλασια θερμοκρασια βαθμων Κελσιου απο τον απλο αναπτηρα και μπορει να μας "τσουρουφλισει" τον καπνο.Επισης αυτη η αποτομη αυξηση θερμοκρασιας δημιουργει προβλημα και στον καπνο αυξανοντας ετσι την θερμοκρασια του τοιχωματος. Καλο ειναι να γινονται γρηγορες και περιστροφικες κινησεις ενω η φλογα να μην ειναι ρυθμισμενη στο ''δυνατο''.
Οταν εχουμε φτασει στα 3/4 του μπολ καλο ειναι να μην ρουφαμε δυνατα γιατι θα μας ερθει καυτος ο καπνος στην γλωσσα μαζι με τριμματα και η κατασταση θα γινει χειροτερη εαν χρησιμοποιησουμε και τετοιου ειδους αναπτηρα στο "δυνατο".

__________________________________

Ε-3

Η επιλογη του αναπτηρα ειναι προσωπικη υποθεση απο θεμα τυπου και χρηματων ομως να εχετε υποψιν πως ενας πχ πιεζοηλεκτρικος των 10-15 ευρω μπορει να ειναι ομορφος αλλα ειναι θεμα χρονου να χαλασει ο μηχανισμος του.Επειδη επισκευη "τοπικη" δεν κανουν απο ευκολα εως καθολου θα πρεπει να πληρωσετε "σετ" ολον τον μηχανισμο που σημαινει συνολικο κοστος 30 ευρω! Κατι τετοιο δεν συμφερει φυσικα παρα μονο αν αυτος ο αναπτηρας ειναι δωρο ή τον συνοδευουν καποιες αναμνησεις.Καλο ειναι να μαζεψετε χρηματα για εναν καλο που θα σας κρατησει πολυ καιρο παρα καθε τοσο να δινεται μικροποσα και στην ουσια να ξοδευεστε.
Η πιο απλη λυση ειναι τυπου πετρας που αλλαζεται οποτε χρειαστει και το μονο προβλημα που παρουσιαζουν ειναι στην βαλβιδα.Καθ'οτι φθηνοι το υλικο της δεν ειναι δα και τιποτα σπουδαιο με αποτελεσμα μετα απο καιρο να χανει ή να μην δεχεται αεριο απο το κανιστρο.Σε τετοια περιπτωση με λιγα ευρω αγοραζετε εναν αλλον και ολα καλως.
Αλλη λυση πιο αξιοπιστη ειναι οι Zippo μα θα πρεπει να κανετε συμβιβασμο με το θεμα μυρωδιας του ειδικου ελαιου που παιρνουν.Ιδιως το παλιο μυριζε αρκετα αν και με το νεου τυπου η κατασταση εχει βελτιωθει παρα πολυ.Δικαιωνουν την φημη τους γιατι περαν της τρομερης αξιοπιστιας και της εφ'ορου εγγυησης ειναι ιδανικοι για αναμμα οταν φυσαει πχ εξω στο υπαιθρο ή σε εξωτερικο χωρο πχ μπαλκονι,καφετερια.

Σε σουπερ μαρκετ,περιπτερα κλπ αμα ζητησετε αεριο για αναπτηρες θα σας δωσουν κατι σαν τα παρακατω:






































 

επειδη εχουν χαμηλο κοστος,τετοια LIQUID GAS προϊοντα σας επιστω την προσοχη ωστε να μην τα αγοραζετε!
Μυριζουν ασχημα,δεν ειναι ποιοτητος το αεριο και δεν εχει φιλτραριστει για αυτο ειναι και φθηνα,ειναι θεμα χρονου να σας δημιουργησουν προβλημα στον αναπτηρας σας ιδιως τον πιεζοηλεκτρικο. Μετα θα τον πατε για επισκευη και ο τεχνικος μπορει να σας κοροϊδεψει πως χαλασε,θελετε αλλη βαλβιδα κλπ.
Να χρησιμοποιειτε προϊοντα που γραφουν επανω BUTANE GAS τα οποια ειναι ποιοτικα με φιλτραρισμενο αεριο,αοσμα και φυσικα δεν δημιουργουν κανενα προβλημα. 


 
















 

















 




















Οτι σας γραφω ειναι εκ πειρας,εχω χαλασει αναπτηρες και εχω παιδευτει αρκετα για να βρω το κολπο,δυστυχως για λογους βιασυνης ή κοστους μπορει να την πατησει καποιος γιαυτο καλο ειναι να ειμαστε εφοδιασμενοι και με δευτερο ιδιας ποιοτητος κανιστρο στο σπιτι για να μην ξεμεινουμε.
 
___________________________________

Ε-4

 Ειμαι ενθερμος οπαδος της χρησης σπιρτων για το αναμμα πιπας,οχι μονο απο θεμα παραδοσης αλλα και ομορφιας.Βεβαια μερικοι λενε πως κατα την εναυση οι εκλυσεις ειναι βλαβερες για την υγεια αλλα δεν υπαρχει λογος να τα αναβουμε ακριβως πανω απο το μπολ ενω εχουμε την πιπα στο στομα μας και να εισπνεουμε αμεσα οτι εκλυεται.Οπως εχω πει και αλλου εγω αναβω με ηρεμη κινηση [αλλιως καμια φορα πεταγεται αποτομα αναμμενο κομματι προς την αντιθετη κατευθυνση] και περιμενω 2-3 δευτερολεπτα να σταθεροποιηθει η φλογα.
Υπαρχουν διαφορων ειδων σπιρτα και στο κουτακι τους επανω θα δειτε αλλα εχουν επιπεδη επιφανεια τριβης,αλλα πιο τραχεια και μερικα ακομη περισσοτερο.Δεν σημαινει ομως πως τραχεια επιφανεια = γρηγοροτερο αναμμα για υπεισερχονται και αλλοι παραγοντες που ο καπνιστης αν δεν ειναι χημικος δεν μπορει να γνωριζει αλλα μαλλον δεν αξιζει και ουτε να επεμβει.Με δεδομενη λοιπον την ποιοτητα καυσης απο το εργοστασιο μεσω δοκιμων μπορουμε να βρουμε τα σπιρτα που μας ταιριαζουν.Δυστυχως λογω κοστους ή λογω ελλειψης [αυτα που λατρευαα εγω σταματησε η εισαγωγη τους στην Ελλαδα] μπορει την κρισιμη στιγμη να ξεμεινουμε.Επειδη λοιπον πιθανον αν μην μπορουμε να εχουμε μεγαλο αποθεμα στο ντουλαπακι μας συχνα καταφευγουμε στα απλα σπιρτα τα οποια εχουν επιπεδη επιφανεια τριβης στο κουτακι.Μετα απο λιγο ομως η επιφανεια καταστρεφεται με αποτελεσμα απο τα 2/3 του κουτιου και μετα το αναμμα να γινεται δυσκολο και εκνευριστικο.







































Ερχεται λοιπον η στιγμη που καπου στα μισα η επιφανεια μας "προδιδει" ή ξεμενουμε απο σπιρτα λογω αμελειας.Ποιος σηκωνεται απο την καρεκλα ενω βλεπει μια ταινια ή να διακοψει το καπνισμα του για να παει να παρει αλλο ή να αλλαξει κουτακι? Ειναι σωστο να διακοπει η απολαυση του καπνισματος πιπας απο ενα τετοιο μικρο γεγονος? Θα αφησουμε αυτη την μικρη ατυχη στιγμη να μας χαλασει την διαεθση?
Οχι βεβαια διοτι και για αυτο το θεμα ο "ΣΣ" εχει την λυση!

















Παιρνουμε ενα μικρο πλαστικο μπολακι με καπακι οπου θα φυλαμε τα σπιρτα μας,ετσι οχι μονο βλεπουμε την ποσοτητα και δεν ξεμενουμε αλλα ειναι και πιο προστατευμενα.Αφου αδειασουμε το περιεχομενο τουλαχιστον 5 κουτιων μεσα τα κανουμε συρραφη ωστε κατ'ουσιαν εχουμε 10 επιφανειες τριβης.

















Για οσους δεν θελουν να μπλεκουν με συραπτικα ο Σ.Σ παλι εχει την λυση!
Ενωνουμε το ενα κουτακι με το αλλο απλα βγαζοντας το μισο προς τα εξω το εσωτερικο του ενος,ετσι φτιαχνουμε μια δυαδα που μενει ενωμενη μεχρι να αδειασουν τα σπιρτα που εχουν μεσα τους.
















Ετσι απαλλαγμενοι απο το αγχος αναβουμε αμεριμνοι τα μπολ μας! 












_________________________________

Ε-5

Ποσες και ποσες φορες δεν σας ετυχε στην καφετερια ή γενικα σε ανοιχτο χωρο ο αερας να μην σας αφηνει να αναψετε την πιπα σας; Η φλογα καθε απλου αναπτηρα δεν μπορουσε να τα βγαλει περα,γυριζατε στο πλαϊ-ξανα προσπαθεια-σκεπασμα με το χερι-ξανα προσπαθεια και στο τελος τιποτα.
Την λυση οπως ξερουμε απο εδω δινουν οι αναπτηρες Zippo για πιπα με την οπη στο πλαϊ που ομως εχουν μυρωδια που καποιοι καπνιστες δεν αντεχουν και οι αναπτηρες τυπου Torch που ομως θελουν προσοχη μην σας καψαλιασουν την στεφανη.Ο "Σ.Σ" σκεφτηκε να χρησιμοποιησει εναν ειδικο τυπο σπιρτων για αυτη την δουλεια,τα γνωστα απο το καμπινγκ "σπιρτα θυελλης" ή "αδιαβροχα".





Επανω στην συσκευασια γραφουν για ποια χρηση ειναι,δεν λενε για αναμμα τσιγαρου ή πουρου λογω του υλικου τους και της δυνατης φλογας ομως μην ξεχνατε πως θα χρησιμοποιησουμε 1 το πολυ 2 για ολοκληρο μπολ και κακα τα ψεμματα η μυρωδια απο το ζιπελαιο ωρες-ωρες ειναι ανυποφορη.Ειχα χρησιμοποιησει κατα κορον στις περσινες διακοπες και ειχα προβλημα στην γλωσσα μου,εβγαλα κατι σαν αφθα που αμεσως μολις σταματησα την χρηση zippo αυτο εξαφανιστηκε,εκτοτε το παθημα-μαθημα που λενε.
Αγορασα λοιπον 2 μαρκες απο τετοια σπιρτα,γερμανικα και κινεζικα.















































Κοιταξτε ποσο δυνατη ειναι η φλογα του γερμανικου,χαλασα ενα κουτι στις διακοπες μου,εναυση με την μια και ασχετως του αερα αναβα το μπολ μου κανονικα! Τομονο που χρηζει προσοχης ειναι οι γκρι επικαθησεις επανω στην στεφανη που ομως στην πορεια λογω θερμοτητος εξαφανιζονται.Μερικους ισως τους ξενισει ομως δεν προκαλουν αποχρωματισμο του μπολ ουτε καν του meerschaum ενθετου απο πιπες που ειχα μαζι μου στις διακοπες.

















 

Αυτη ειναι η φλογα του Coghlans του κινεζικου,τα σπιρτα αυτα αποδειχθηκαν "κινεζικα" ονομα και πραγμα που λεμε.Πολλες προσπαθειες να αναψει και το τελικο αποτελεσμα ηταν μια φλογα ενα κλικ επανω απο την συνηθισμενη,φυσικα και με απογοητευσαν.
































Ανωτερω δυο δοκιμια,οι επικαθησεις που σας ελεγα για το γερμανικο ειχαν ακριβως την ιδια εμφανιση.Κοιταξτε αριστερα επανω στην γωνια,ειναι κατι προσωριο μην φοβηθειτε πως επαθε ζημια η στεφανη γιατι φευγει αμεσως μετα με ενα απλο σκουπισμα με τον δεικτη.










Το μονο που ειχε πλακα απο τα κινεζικα ηταν η μορφη του ψαρα που αναβε την πιπα του.
___________________________________

Ε-6

Πολλοι παραπονιουνται πως ειναι δυσκολο μεσω της εισπνοης να τραβηξουν την φλογα προς τα κατω μεσα στο μπολ.







Ενα κολπακι που βελτιωνει την κατασταση στους αναπτηρες Zippo ειναι η κλιση του φιτιλιου προς τα εξω.Η φλογα ετσι γινεται πιο καθετη οταν τον γερνουμε προς το μπολ αλλα να ξερετε ετσι μαυριζει πιο ευκολα η στεφανη του ενθετου.







_____________________________

Ε-7

Εαν δεν θελετε να χρησιμοποιησε Zippo επειδη σας ενοχλει η μυρωδια του "ζιπελαιου" τοτε και παλι ο "Σ.Σ" σας εχει ετοιμη την λυση!

 





























Αυτο ειναι το "ενθετο" της Vector,θα το βρειτε ως Thunderbird lighter insert και τα οποια κατασκευαστηκαν ειδικα για Zippo αναπτηρες ομοιως με ισοβια εγγυηση.Απο την πισω πλευρα εχουν καλυμμα δεν ειναι διαμπερη οπως της Zippo και φυσικα γεμιζουν με βουτανιο και εχουν ροδακι.

Ημουν ο πρωτος που τα παρουσιασε σε forum καπνιστων πιπας εδω στην Ελλαδα.















































Αλλαζουμε το ενθετο της Zippo με της Vector το οποιο εχει τις ιδιες διαστασεις.Πιεζουμε καλα ωστε να καθησει σωστα μεσα,γυρβανε το ροδακι




























και να το αποτελεσμα!
___________________________________

Ε-8

Υπαρχουν στα e-store ενθετα για αυτους τους αναπτηρες της Z-pipe αλλα ειναι με βουτανιο αρα κανενα προβλημα για σας. Βεβαια η φλογα δεν εχει την ιδια αντισταση στον αερα οπως μια με το γνησιο καυσιμο ομως γλυτωνετε την μυρωδια και κρατατε τον Zippo σας.
Το συγκεκριμενο ειναι πιεζοηλεκτρικο.























































































Ο Zippo που χρησιμοποιησα για να δειτε πως ταιριαζει το ενθετο εχει καποια σημαδια απο την τοση χρηση ομως μπορειτε να δειτε πως ταιριαζει σωστα και πως βγαινει η φλογα.Ετσι σε συνθηκες που δεν φυσαει πολυ μπορειτε ανετα να χρησιμοποιησετε τον Zippo σας και οι αλλοι θα σας κοιτανε με απορια μιαςκαι δεν μπορουν να καταλαβουν τι ειδους Zippo εχετε.










































Να και σε αλλον εναν της ιδιας μαρκας,το πληκτρο εχει κλιση και δουλευει αψογα,τον εχω τοσους μηνες και δεν εχω κανεναν παραπονο.

Οπως φαινεται η Zippo παρακολουθει την αγορα το θεμα ''ενθετο'' και τελικα αποφασισε να βγαλει για τους αναπτηρες της χωρις το γνωστο ''Ζιπελαιο" αλλα κανονικα με Βουτανιο !

Μπορεσα και βρηκα απο το εξωτερικο ενα τετοιο (ακομη εδω στην Ελλαδα η αντιπροσωπεια δεν το φερνει) και ξεκινησα να το χρησιμοποιω,η διαφορα του ειναι πως πρεπει να πατας συνεχως το κουμπακι για να εξακολουθει να βγινει η φλογα δηλαδη σαν εναν Bic, δεν ειναι οπως ενας κλασσικος Zippo που μολις γυρισεις το ροδακι αναβει και παραμενει ετσι αναμμενος συνεχως. Θελει λιγο συνηθεια αλλα μονο και μονο στην ιδεα πως δεν μυριζει καθολου ειναι αριστη επιλογη.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Οπως και τα πρωτα ενθετα ετσι και αυτα ειμαι ο πρωτος που τα δειχνω και ελπιζω να ωφεληθειτε απο την χρηση τους.





______________________________________


Ε-9
































Το σημειο του αναπτηρα το οποιο χρειαζεται περιοδικο καθαρισμα ειναι αυτη η οπη.Οταν γερνουμε τον αναπτηρα προς το μπολ και ρουφαμε με την εναυση μικρα σωματιδια καπνου αιωρουνται και με τον καιρο επικαθονται σε αυτην.Δημιουργουν ενα ειδος σαν "πουρι" θα λεγαμε το οποιο επηρεαζει την αποδοση του αναπτηρα.

















Μπορουμε να καθαρισουμε αυτη την οπη με ενα συρματακι απο καλωδιο χαλκου 1.5mm ή ακιδα καθαρισμου μπεκ φιαλης υγραεριου ή πολυ λεπτο ατσαλοσυρμα γιατι βελονα ραψιματος δεν χωραει εκει! Βοηθαει επισης ενα περασμα με μπατονετα αφου εχει εμποτιστει σε καθαρο οινοπνευμα ή καθαριστικο καρμπυρατερ ωστε να αποκολληθουν οσες ακαθαρσιες υπαρχουν γυρω της. Ετσι εχουμε καλη αποδοση της φλογας χωρις να χρεαζεται καθε τοσο να την αυξανουμε ή να ταλαιπωρουμαστε στο τι φταιει και δεν αναβει καλα. 





______________________________________

Ε-10

Ενας καλος και φθηνος αναπτηρας για καπνιστες πιπας ειναι ο Jifeng,ουσιαστικα ειναι αντιγραφο του Corona Old Boy.Η φλογα βγαινει απο το εμπρος μερος και αυτο μας βολευει καθως τον κραταμε ακριβως επανω απο το κεντρο του μπολ.


 















 















Ειχα εναν σε ασημι χρωμα ο οποιος ομως μετα απο 3,5 χρονια χρησης χαλασε,για την ακριβεια ηθελε αλλαγη το ελατηριο και η βαλβιδα του,δεδομενου του οτι η επισκευη κοστιζε 20 ευρω πηρα απο το ebay εναν αλλο σε "χρυσο" χρωμα ετσι για αλλαγη.Μολις τον πρωτοδοκιμασα ειδα πως η φλογα ειχε λαθος κλιση! Αντι για εμπρος εβγαινε στο πλαι λες και ηταν Zippo για πιπα.



































Αυτο μου προξενουσε προβλημα γιατι μου μαυριζε το πλαϊνο του αναπτηρα συν οτι δεν βολευε να γυρναω τον αναπτηρα στο πλαϊ λογω "πλακε" σχηματος του.Ανακαλυψα πως το σφαλμα ηταν η λαθος τοποθετηση του ακροφυσιου,αντι για μπροστα η οπη κοιτουσε προς το πλαϊ,ειχε δηλαδη 45 μοιρες λαθος κλπ. Η εταιρια το εχει ετσι ωστε η φλογα να μην χτυπαει επανω στο ροδακι αλλα του εδωσαν πολυ μεγαλυτερη κλιση απο οτι επρεπε.
















Αφου αδειασα τον αναπτηρα απο το υγραεριο με ενα μυτοτσιμπιδο και απαλες κινησεις εφερα το ακροφυσιο στην σωστη του θεση.










Μετα απο χρονια αγορασα αλλον εναν ιδιο,για ενα διαστημα δεν εβρισκες αυτον τον Jifeng αλλα φαινεται το εργοστασιο ξαναβγαλε ή καποιος αλλος ανελαβε την παραγωγη. Η διαφορα του απο τον παλιο ειναι πως το ροδακι εχει πιο σκουρο χρωμα και ειναι λιγο πιο σφιχτο το καπακι που κλεινει,ολως παραδοξως το θεμα με την κλιση υπηρχε και εδω αλλα το διορθωσα αμεσως.









________________

Ε-11

Σαν τασακι αρχικα μπορουμε να χρησιμοποιουμε τα απλα του τσιγαρου αλλα το σωστο ειναι να εχουμε στο σπιτι μας ενα απο τα ειδικα για πιπα που κυκλοφορουν.Περαν του οτι ειναι πιο ομορφα εχουν και εναν ειδικο φελλο οπου εκει μπορουμε αφοβα να χτυπαμε απαλα την στεφανη του μπολ ωστε να αδειασει απο υπολειμματα καπνου.Υπαρχουν διαφορα ειδη και σε διαφορες τιμες,ενα απλο παραδειγμα ειναι αυτο:































Χρησιμοποιω εδω και καιρο ενα τασακι το οποιο εχει σχημα και βαθος που με βολευει ιδιαιτερα αλλα απο την αλλη ηθελα να αποφυγω το χτυπημα με το χερι ενω κραταω απο πανω του την πιπα αναποδα.Μιας και δεν χτυπαω ποτε το μπολ σε καμια "σκληρη" επιφανεια σκεφτηκα να του προσθεσω τον ειδικο φελλο και να το μετατρεψω ετσι για την χαρα της δημιουργιας.















 


Με την βοηθεια μερικων απλων υλικων,
















εγινε η μεταμορφωση,ο φελλος βαφτηκε με βερνικι να αποκτησει πιο εντονο χρωμα και κολληθηκε.

















Πλεον εχουμε ενα τασακι ειδικο για πιπα!
____________________________________

Ε-12

Για φυλαξη ας το πουμε των πιπων μας υπαρχουν ειδικα ντουλαπακια [rack] με τζαμι για θεα ή για στηριξη ειδικες ραφιερες.Εκτος απο ετοιμα μπορουν να γινουν και ιδιοκατασκευες.
















































Στις αρχες ειχα ενα απλο ψαθινο κουτι με 3 πιπες μεσα,αργοτερα την επομενη δεκαετια που απεκτησα περισσοτερες ειχα μετατρεψει ενα ταβλι σε κυτιο φυλαξης των πιπων μου:












































































Αργοτερα πηρα ενα ντουλαπακι για τις πιπες και τους καπνους:




















Το επιπλο που τις εχω τελευταια μπορειτε να το δειτε εδω:
http://pipe-smoke.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html


Για ξεκουραση της πιπας μετα το καθαρισμα εχω ενα κουτακι με σατεν στον πατο:

















 

ή αν μαζευτουν πολλες αυτο το καλαθακι οπου καθε μια εχει και το νουμερο της κατηγοριας καπνου που υπαγεται.






























_____________________________________

Ε-13

Οταν ομως ειμαστε στην καφετερια ή σε σπιτι που δεν εχουν το ειδικο τασακι που στηριζουμε την πιπα μας; Για λογους υγιεινης δεν πρεπει το επιστομιο να ακουμπαει κατω αλλα να ειναι στον αερα και για λογους ευπρεπειας δεν πρεπει η πιπα να γειρει και να πεσει καπνος στο πλαϊ.Για τετοιες περιπτωσεις υπαρχουν ειδικα πολυ φθηνα αναδιπλουμενα στηριγματα [stand] τα οποια χωρανε ανετα στο τσαντακι μας.Αυτα ειναι τα δικα μου:



































 

Ενα απο τα στηριγματα μου επι τω εργον σε καφετερια.



















 











Να ενα για το τραπεζακι στην βεραντα:

















 

και αυτο για την καφετερια:












 

Υπαρχουν και αλλα "στατικα" για το σπιτι σκετα εργα τεχνης απο ξυλο/χρωμιο κλπ με πασης φυσεως αναπαραστασεις.

__________________________________

Ε-14

Ειναι για μενα απαραδεκτο για εναν που θελει να λεγεται σοβαρος καπνιστης πιπας να εχει τα συνεργα του χυμα στις τσεπες οταν βγαινει για καφε ή σε επισκεψη και να αρχιζει να τα βγαζει απο παντου.Το θεαμα ειναι αστειο και αποτρεπτικο για οποιον θελει να ξεκινησει το καπνισμα πιπας ασε την βρωμια απο την σταχτη στα ρουχα.

Υπαρχουν ειδικα τσαντακια με θηκες μεσα για πιπα/καπνο/αναπτηρα/εργαλειο/μακτρα κλπ,εχω τρια μεχρι στιγμης:




























































Αυτο ειναι το τσαντακι μου εν ετη 2020,οπως βλεπετε εχει τα παντα μεσα.





 

 

 

 

 

 

 

Ταμπερ κυριο και βοηθητικο,κατσαβιδακι για ρυθμιση της φλογας του αναπτηρα,λαβιδα για να βγαζω τα βρωμικα φιλτρα,τρυπανακι για ξεβουλωμα οπης του μπολ, μακτρο βαμβακερο-συνθετικο,δερματινο στηρικτικο πιπας,αναπτηρας Zippo-με κανονικη φλογα-τυπου torch,σπιρτα.





_____________________________________

Ε-15

Ο καπνος ανασηκωνεται μεσα στο μπολ στα 2 πρωτα αναμματα και μετα που και που θελει πατημα απαλα η σταχτη του.Εννοειται οτι δεν χρησιμοποιουμε το δαχτυλο μεσα στην καφτρα αλλα τα ειδικα εργαλεια.Το πρωτο ειναι το τσεχικο [που ολοι ξεκινησαν με αυτο] το οποιο δεν παραγεται πλεον και μας εχει συντροφευσει επι δεκαετιες,τα αλλα δυο ειναι σαν σουγιας με τα εξαρτηματα στο πλαϊ,το τριτο ειναι αυτοματο ενω το τεταρτο εχει απο πανω αποσπωμενο το βελονι του κι απο κατω προεκταμενο το πατητηρι.








































































































Το παρακατω ειναι δωρο απο εναν φιλο μου Ελληνα "ψυχη και σωμα".































_____________________________________


Αυτο ειναι που χρησιμοποιω εξω δηλαδη καφετερια κλπ.


































Ενω για καποιον που θελει κατι πιο απλο υπαρχει αναπτηρας και πατητηρι/εργαλειακι μαζι:








































Στο εμποριο υπαρχουν και αλλα καθε κοστους απο βακελιτη
ξυλο/ασημι/χρυσο/μαρμαρο/πορσελανη κλπ με παμπολλες αναπαραστασεις.

____________________________________

Ε-16







































Αυτο μπορει να χαρακτηριστει ως ενα "καθημερινο σετακι" που μπορουμε να παιρνουμε ευκολα στην βεραντα μας ή να το εχουμε στο τραπεζι της κουζινας μας: πιπα,καπνος,αναπτηρες-σπιρτα,εργαλειακι,τασακι,στηριγμα,χαρτοπετσετα και μακτρο για καθαρισμο Α' σταδιου αμεσως μετα το τελος του μπολ.

________________________________

Ε-17

Διαφορα αλλα χρησιμα αξεσουαρ για τον καπνιστη πιπας ειναι τα εξης:

Αλοιφη για γυαλισμα του μπολ.












Αλοιφη για γυαλισμα του επιστομιου.











 Βουρτσες και στιλβωτικα.

















Κερι Carnauba για το τελικο γυαλισμα

















Υγρο για επαναγλυκανση του μπολ,υπαρχει και σε μορφη σπρεϋ.














Ορυκτο ["χαλικακια"] για τον πατο του μπολ που απορροφουν την υγρασια.





























Τα ιδια σε meerschaum εκδοση.












Μακτρα συνθετικα + βαμβακερα





















Μακτρα βαμβακερα μαλακα.





















Μακτρα βαμβακερα με συνθετικα αγκαθωτα.






















Σχαριτσα-καπακακι για να μην μας παιρνει ο αερας την σταχτη του μπολ οταν βγαινουμε εξω.






























Ξυλινο βαζακι αποθηκευσης καπνου.
















Κεραμικο βαζακι.















Γυαλινα σε διαφορες χωρητικοτητες.Εχουν τσιμουχα εσωτερικα στο καπακι,αριστα για συντηρηση καπνου.
























Υγραντηρακια καπνου,αφου να νοτισουμε με απεσταγμενο νερο μπαινουν μεσα σε βαζακια.











Υφασματινες θηκες για μεταφορα πιπων
































Γυαλινο βαζακι αποθηκευσης καπνου




















Σχαριτσα για τον πατο του μπολ
















Προστατευτικο επιστομιου












Φελλος για τασακι πιπας.












Ανταπτορας για μετατροπη απο 9mm σε αφιλτρη.







































Reamer για πολυ ξυσιμο-διανοιξη του μπολ.




























______________________________________

Ε-18

Εαν δεν θελουμε να αγορασουμε πολλα βαζακια κανουμε χρηση αλλων κουτιων απο καπνους.
















Αυτα ειναι κουτακια απο καπνους που ειτε δεν μου αρεσαν καθολου και δεν ηθελα καν να τους εχω πια στο ντουλαπι ή απο αλλους που τα ειχα διπλα και ηθελα να βαλω μεσα χυμα αλλης μαρκας για να μην ξεραινεται.

 














Τριψιμο με συρμα και λοσιον οινοπνευματος στο καπακι για να φυγει η ετικετα.


 














Καθαρισμα με προσοχη στο εσωτερικο μονο με χαρτοπετσετα και ελαχιστο νερο αφου το ειχα αφησει να αεριστει να φυγει εντελως η μυρωδια του παλιου καπνου.Σκουπισμα και αφεση να στεγνωσουν ολα καλα.

















Κοψιμο λευκης ετικετας με καμπη στο πλαϊ να ακολουθει την γραμμη του κουτιου.

 














Διαχωρισμος και προετοιμασια καπνων.


 














Τοποθετηση εντος,κλεισιμο και αποθηκευση.

__________________________________________


« Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε 'Ελληνες ! »

« Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε 'Ελληνες ! »

Ancient Greek Hoplites

Ancient Greek Hoplites

Greece 1821

Greece 1821

Η θεωρία του Sherlock Holmes:

Η θεωρία του Sherlock Holmes:

Followers