Στρώσιμο Πίπας

Εδω θα περιγραψουμε πως στρωνουμε την πιπα μας δηλαδη πως κανουμε τα πρωτα μπολ.Σκοπος μας ειναι η σωστη δημιουργια επιστρωσης για την αποφυγη υπερθερμανσης.
_______________________________________________

Καθε τι καινουργιο χρειαζεται μια περιοδο προσαρμογης απο το κουτι του στην κατασταση λειτουργιας που το θελουμε.Ειτε ειναι ηλεκτρικη συσκευη,χυτρα ταχυτητος ειτε αμαξι,μηχανη θα πρεπει να κανουμε το "στρωσιμο" επι το λαϊκοτερον.Απο τον κανονα δεν βλεπω γιατι να ξεφυγει η Πιπα μας αν και κακα τα ψεμματα υπαρχουν ανθρωποι που με το που αγοραζουν κατι το χρησιμοποιουν αμεσως στο 100% των δυνατοτητων του εχοντας την δικη τους θεωρια.
Σκοπος μας ειναι να δημιουργηθει στο εσωτερικο του μπολ μια επιστρωση-καρβουνακι-cake το οποιο αφ'ενος προστατευει κατα τα πρωτα αναμματα το ρεικι να μην υπερθερμανθει αφ'ετερου κραταει θα ελεγε κανεις την γευση του καπνου με τον οποιον θα αναβουμε την Πιπα μας ωστε σε επομενα μπολ να υπαρχει γευστικη συνεχεια.
Προσεχως θα ασχοληθουμε πως δημιουργουμε αυτην την επιστρωση,πως να την συντηρουμε,πως αν χρειαστει να την καθαρισουμε καθως και τι ειναι το Προκαρβουνο.Θα μιλησουμε και για τις Πιπες με Meerschaum οπου εκει η κατασταση με το στρωσιμο ειναι διαφορετικη.

Εδω βλεπουμε ενα σχετικο βιντεο.Ειναι διαφημιστικο,η πιπα εδω ειναι ηδη στρωμενη,ο καπνιστης δεν χρησιμοποιει αναπτηρα,το μακτρο στο τελος ειναι καθαρο κλπ απλα μπαινει για να δει ο νεος καπνιστης την ολη διαδικασια οχι μονο του καπνισματος αλλα και της κατασκευης της πιπας γενικοτερα απο την αρχη ως το τελος.



______________________________________________

Ξεκιναμε λοιπον! Εχουμε την νεα μας πιπα [την οποια εχουμε πει στην σχετικη ενοτητα πως καθαρισαμε] τον καπνο μας,τα συνεργα και λιγο νερο ή καφε ετσι για συνοδευτικο.Δεν πρεπει να ειμαστε σε μερος που φυσαει γιατι ο αερας θα μας αναψει παραπανω τον καπνο και θα εχουμε υπερθερμανση,δεν πρεπει να ειμαστε σε καφετερια με ποτο και διαφορους να μας αποσπουν την προσοχη.Πρεπει να ειμαστε ηρεμοι με σταθερη αναπνοη,καθισμενοι σε ησυχο μερος για να ξεκινησουμε την ολη διαδικασια.

Παρτε ενα παραδειγμα: ολως τυχαιως τραβηξα βιντεο στην βεραντα την πιπα μου αφου ηδη την ειχα αφησει στο σταντ.Κοιταξτε πως καπνιζει ακομη που σημαινει αν και εχει μερικα δευτερολεπτα ακουμπησμενη ο αερας που περνα βοηθα στο να αναβει ακομη ο καπνος.Αυτο κατα το στρωσιμο πρεπει να αποφευχθει γιατι μπορει να αναπτυχθουν μεγαλες θερμοκρασιες μεσα στο μπολ ενω το τοιχωμα δεν εχει πιασει σωστα επιστρωση.




Οσον αφορα τα φιλτρα που θα χρησιμοποιησουμε στο εμποριο υπαρχουν διαφορα:

Χαρτινα: ποτιζουν ευκολα και μεταδιδουν πικριλα απο τα υγρα
Balsa savinelli 9mm: σκληρα στην εφαρμογη,ποτιζουν πιο αργα απο τα ανωτερω
Balsa ανωνυμα: πιο μαλακα,ποτιζουν ελαχιστα πιο αργα απο τα ανωτερω
Ενεργου ανθρακα: μου βγαζουν ενιοτε μια μεταλλικη γευση,καλα για αρχαριους
Meerschaum 9mm: μια καλη επιλογη,τα φυσαω πριν τα βαλω λογω σκονης μεσα.




























Υπαρχουν και των 2,4-3/4mm τα οποια δεν εχω χρησιμοποιησει.

























Μεταξυ φιλτρων απο μαρκα σε μαρκα υπαρχουν διαφορες.Για παραδειγμα στου ενεργου ανθρακα λογω κατασκευης στα καπακια τους εμενα μου φαινονται της Vauen ειναι τα πιο δυσκολα μετα της Durninger ενω τα πιο ευκολα στην εισπνοη ειναι της Stanwell.
Επισης τα meerschaum 6mm ειναι πολυ πιο ζορικα στην εισπνοη απο οτι πχ τα Savinelli Balsa 6mm τα οποια αποδισουν πολυ καλα και σε Corn-Cob πιπες.
 














Εκτος απο τα Savinelli βγαζει φιλτρα balsa και η εταιρια Gasparini.

____________________________________














Μια δικη μου πατεντα ας το πουμε ειδος φιλτρου [αρχικα σαν φυσικη προεκταση του επιστομιου και μετα για κατακρατηση] ειναι η Καβιλια η οποια ειναι απο οξυα.Υπαρχουν στο
"Καβιλια- νεο φιλτρο πιπας" του blog αυτου τα πειραματα.
http://pipe-smoke.blogspot.gr/2011/03/blog-post.html

_____________________________________

Το αστειo της υποθεσης ειναι πως αν παρετε ενα παχυμετρο θα ανακαλυψετε οτι δεν ειναι επακριβως τα mm που γραφουν απ'εξω στο κουτι τους απλα σαν ετσι εχει επικρατησει η ονομασια τους στο εμποριο.
Ετσι λεμε για 9άρια και 6άρια φιλτρα ομως ειναι τοση η διαμετρος τους; Μια ελαχιστοτατη αποκλιση ειναι αποδεκτη στην μετρηση ομως τα νουμερα του εμποριου δεν ισχυουν.

 















Vauen ανθρακα 9mm

 













Meershcaum 6mm

















Stanwell ανθρακα 9mm
















Medico χαρτινα 6mm
















Meerschaum 9mm


















Vauen χαρτινα 9mm

________________________________________

Σειρα εχουν τα balsa.


 














Savinelli balsa 6mm
















Savinelli balsa 9mm

















No name balsa 9mm

















Καβιλια 6mm


















Καβιλιες 8mm

















Καβιλιες 10mm

______________________________________________

Για το στρωσιμο πιπας ρεικιου ο καθενας εχει την μεθοδο του,εγω εφαρμοζω δυο μεθοδους,αυτη ειναι η 1η:

Γεμιζουμε το μπολ κατα το 1/4 οπου το καπνιζουμε με λιγη καλη προσπαθεια μεχρι τερμα κατω κι αυτο δεν το κανουμε γιατι λυπουμαστε τον καπνο αλλα για να πιασει επιστρωση ο πατος του μπολ που ειναι δυσκολο σημειο.Αφηνουμε την πιπα να ξεκουραστει οπως ειναι και δεν τιναζουμε την σταχτη!
Αφου η πιπα ξεκουραστει γεμιζουμε το μπολ κατα τα 2/4 και το καπνιζουμε οσο μπορουμε ως πιο χαμηλα.Παλι δεν τιναζουμε την σταχτη και αφηνουμε την πιπα να ξεκουραστει.
Γεμιζουμε το μπολ κατα τα 3/4 και καπνιζουμε κανονικα,τιναζουμε απαλα την σταχτη αλλα δεν ξυνουμε για κανενα λογο με το κουταλακι του εργαλειου το μπολ!
Αφου η πιπα ξεκουραστει την γεμιζουμε κατα τα 4/4 και την καπνιζουμε κανονικα απλα αποφευγουμε το καθαρισμα του μπολ.Καλως εχοντων των πραγματων η πιπα μας ειναι στρωμενη αν και μερικες πιπες δεν στρωνουν ευκολα αλλωστε περαν της ποιοτητας του ρεικιου και ο καπνος ειναι που δρα καταλυτικα στο στρωσιμο αναλογως της υγροτητας και των χημικων που εχουν χρησιμοποιηθει για τον αρωματισμο του.


Και αυτη ειναι η 2η:

Παμε κατ'ευθειαν στο βημα 4 της ανωτερω παραγραφου.Γεμιζουμε το μπολ κατα τα 4/4 ,το καπνιζουμε κανονικα οσο μπορουμε ως κατω απλα δεν τιναζουμε δυνατα την σταχτη ουτε ξυνουμε με το κουταλακι του εργαλειου το μπολ.
Υπαρχουν οπαδοι της 1ης και της 2ης μεθοδου,αλλοι χρησιμοποιουν μελι ή λικερ στο στρωσιμο αλλοι οχι.Εδω υπεισερχονται τα γουστα του καθενος,το μονο σωστο ειναι πως η πιπα στο 1ο μπολ πρεπει να καπνιστει ηρεμα και σε ελεγχομενες συνθηκες.
_______________________________________

Για το στρωσιμο υπαρχει και η τεχνητη μεθοδος περαν της φυσικης και γινεται με ειδικο υγρο.Αυτο για οσους βιαζονται και δεν θελουν να εμπλακουν στην χρονοβορα διαδικασια.


















Ενα αλλο παραδειγμα:




























Ενας τροπος που εφαρμοζω για την γρηγορη επιστρωση του μπολ σε νεα πιπα ειναι ο εξης:
Γεμιζω την πιπα μεχρι πανω και την καπνιζω αργα μεχρι τερμα κατω,φυλαω τις σταχτες σε τασακι χωρια απο τα σπιρτα που χρησιμοποιω.Με το που τελειωσει το 1ο μπολ ετσι οπως ειναι ζεστη της περναω ενα χερι με μελι στα τοιχωματα αφηνοντας ελαχιστο φιλμ.Μετα λειωνω την σταχτη με το πατητηρι του εργαλειου ωστε να γινει πολυ ψιλη.Βουταω το δαχτυλο μεσα στην σταχτη και μετα την αλοιφω στο τοιχωμα του μπολ με προσοχη να παει και στον πατο.
Αφηνω την πιπα να κρυωσει και μετα με τον ιδιο καπνο κανω αλλο ενα μπολ απο πανω ως κατω χωρις να ξυσω στο τελος το τοιχωμα.Αφηνω την πιπα μετα να ξεκουραστει επι μερικες μερες.
Βλεπετε πως αμεσως φτιαχτηκε η επιστρωση!





















Αλλη μια παραλλαγη ειναι η δημιουργια προκαρβουνου με μελι ή Γρεναδινη ή Τεντουρα [ηδυποτο] και ζαχαρη αχνη/corn flour.Δηλαδη κανω το 1ο μπολ και μετα με τα ανωτερω υλικα "σοβατιζω" το τοιχωμα του μπολ και αφηνω την πιπα να ξεκουραστει.Στο επομενο μπολ ηδη εχει αρχισει καμποση επιστρωση που θελουμε κι αμεσως την τασσουμε στον καπνο που εχουμε αποφασισει.
Ενας αλλος γρηγορος τροπος ειναι μεσα σε ενα ποτηρι παιρνουμε μελι λεπτορευστο και το αραιωνουμε με ζεστο νερο ή παχυρευστο και το αραιωνουμε περισσοτερο.Με το πιστολι του θερμου αερα και το εξαρτημα-χωνι που το συνοδευει ζεσατινουμε στην πρωτη σκαλα το εσωτερικο του μπολ.Οταν ζεσταθει καλα [οχι υπερβολες] με μια μπατονετα περναμε το ζεστο τοιχωμα με το νερομελο ωστε να απορροφηθει καλυτερα.Αφηνουμε την πιπα να ξεκουραστει και την επομενη αναβουμε με τον καπνο που εχουμε αποφασισει να την ταξουμε.
Υπαρχουν και πιπες οπως μερικες Stanwell που πιανουν αμεσως επιστρωση με τα πρωτα 2 μπολ ενω αλλες μπορει να μας καθυστερησουν περισσοτερο.

Επι τη ευκαιρια να σας αναφερω και αλλες 2 μεθοδους που εχω ακουσει:

Αφου καθαρισουμε καλα την πιπα την γεμιζουμε κατα το 1/3 με απλο καπνο,δεν ειναι αναγκη να χαλασουμε καποιον απο τους καλους μας ο πο φθηνος κανει για την δουλεια που τον θελουμε.Κανουμε με ηρεμια το μπολ ως κατω και το αφηνουμε να κρυωσει καλα μετα καθαριζουμε την πιπα και στο επομενο μπολ μετα απο μερες γεμιζουμε με τον καπνο που θελουμε να την ταξουμε και το κανουμε κανονικα ως κατω.Το σκεπτικο ειναι πως ο απλος καπνος θα καψει μαζι του οτι τυχον εχει αφησει το πρωτο καθαρισμα πχ κομματακια κολλας ή σωματιδια ή ρινισματα ξυλου μιας και η πιπα ειναι καινουργια.

Μου εχουν πει και για αλλη μια υποτιθεται οτι ερχεται απο τον Savinelli κατι το οποιο δεν μπορω να το ξερω,απλα σας το αναφερω.Καθαριζουμε την πιπα,την γεμιζουμε ως πανω καια φηνουμε λιγη ωρα να "κατακαθησει" ο καπνος.Αναβουμε,τραβαμε μερικες ρουφηξιες να αρπαξει καλα και μετα την αφηνουμε να σβησει πανω στο σταντ μας.Την αλλη μερα παλι την αναβουμε τραβαμε μερικες ρουφηξιες και παλι στο σταντ να σβησει.Υποψιν πως αν χρειαστει παταμε ελαφρια την σταχτη αλλα δεν την τιναζουμε!
Με αυτον τον ρυθμο μετα απο μερες ο καπνος εχει φτασει σχεδον ως κατω,τοτε τιναζουμε την σταχτη και οπως ειναι το μπολ το αφηνουμε ησυχο απλα καθαριζουμε το επιστομιο.Την επομενη φορα γεμιζουμε ως πανω και κανουμε το μπολ ως κατω κανονικα χωρις διακοπη.Το σκεπτικο ειναι πως αυτο το αργο καπνισμα αφηνει να χτιστει ηρεμα και σιγα-σιγα η επιστρωση μας.

Για τις πιπες Meerschaum τα πραγματα αλλαζουν,εδω λογω κατασκευης τους δεν γινεται να πιασουν επιστρωση οπως αυτες με ρεικι.Για την ακριβεια μιλαω για τις Lined κι οχι με Block [που φτιαχνονται απο μασιφ υλικο] δηλαδη αυτες που εσωτερικα εχουν δεχθει ενα "σοβατισμα" απο σκονη κατεργασιας του block και μια κολλητικη ουσια.Αυτη η στρωση με κιτρινωπο χρωμα εμποδιζει την πολλη θερμοκρασια να περασει στο ρεικι και θεωρητικα χαριζει πιο δροσερο καπνισμα.Το προβλημα ειναι πως κατα τα πρωτα μπολ βγαινει οταν την μυρισεις την επομενη μια δοση πλαστικουρας η οποια αργει να φυγει,θελει 20 μπολ ωστε το χρωμα μεσα απο κιτρινωπο να γινει σκουρο.Τοτε αρχιζει να συμπεριφερεται καλυτερα πλην ομως θελει προσοχη στο καθαρισμα,οχι οινοπνευμα ή αιχμηρα αντικειμενα στο μπολ κι απλα να σκουπιζουμε οτι κομματακι εχει μεινει μεσα.Μην περιμενετε ομως να μυριζει ή να πιασει κατι στο τοιχωμα οπως αυτες με ρεικι.
Ορισμενοι ισχυριζονται οτι δεν θελουν καθολου στρωσιμο κι ορισμενοι οτι θελουν.Εγω εχω 8 απο αυτες και μονο τις 3 εστρωσα παραδοσιακα μετα αλλαξα μεθοδο και δεν παρατηρησα οι πρωτες να καπνιζουν καλυτερα απο τις δευτερες.
Γνωμη μου ειναι πως δεν χρειαζονται,πιο πολυ πρεπει να προσεχουμε τον καθαρισμο τους και να δειξουμε υπομονη στην μυρωδια στα πρωτα μπολ.





Meerschaum Pipes from the ground up
Να και ενα ενημερωτικο βιντεο για το πως βγαινει σαν ορυκτο απο την γη και πως σκαλιζεται μετα ωστε αν ερθει σαν πιπα στα χερια μας.

__________________________________________

Τωρα εαν θελουμε απο την νεα μας πιπα να φυγει το προκαρβουνο προτεινω δυο τροπους:

















Οχι πολλες στροφες στο δραπανο και οχι μεγαλη κοντρα στο μπολ να μην κανουμε ζημια ιδιως στον πατο του.


















Τα εκατερωθεν ειναι σφουγγαρακια σε διαφορετικη σκληροτητα και το μεσαιο γυαλοχαρτο χονδρου κοκκου.Χειροκινητα απλα ειναι λιγο πιο κουραστικο μα ελεγχομενο.

















Χειροκινητα με χαρτοδισκο-σβουρακι
















Εδω αλλη περιπτωση πιο ακραια οπου επρεπε να γυαλισω εντελως το εσωτερικο του μπολ.
__________________________________________

Σημ:
Απο παλιους καπνιστες [που παριστανουν τους εμπειρους] μπορει να ακουσετε την προταση να βρασετε την καινουργια σας πιπα σε κατσαρολακι αμεσως οταν την παρετε "για να σφιξει το ξυλο της" μονο που κανενας απο αυτους τους ασχετους δεν σκεφτηκε οτι:
Η πιπα δεν ειναι σκεπαρνι και το ρεικι δεν ειναι απο το ιδιο ξυλο σαν το στυλιαρι αυτου που το βουταγαν στον τενεκε με νερο αποβραδις για να σφιξει οταν παρουσιαζε χαλαρωση ουτε αυγο που το βραζουμε να σφιξει για να το φαμε.Ο καθε κατασκευαστης κανει το παν για να μας την παραδωσει με το ρεικι της στεγνο για να ειναι ελαφρια χωρις υγρα μεσα ωστε να μην γουργουριζει.
Θα ακουσετε επισης οτι η πιπα "δεν κανει να σβησει και πρεπει αν την κρατας παντα αναμμενη" ή "αν σβησει σημαινει οτι εισαι αρχαριος" καθως και οτι "ο καπνος πρεπει να καει ολος στο μπολ μεχρι τερμα κατω". Αφ'ενος δεν τιθεται θεμα αν μας σβησει γιατι ετσι θα πατησουμε την σταχτη,δεν ειμαστε ατμομηχανη να βγαζουμε καπνο στην ανηφορα ουτε να ξεφυσαμε ακαταπαυστα σαν τσιμινιερα λες και μας κυνηγανε κι αφ'ετερου δεν εχουμε Κατοχη που καπνιζαν τις γοπες απο τον δρομο δηλ 2-3 mm καπνου ουτε καρμιρηδες να λυπηθουμε την τελευταια ικμαδα μεσα στο μπολ.
Εννοειται οτι προτασεις αυτου του ειδους απο τον καθε "πολυξεριδη" ειναι φαιδροτητες τις οποιες ο νεος καπνιστης πρεπει να αγνοει!

« Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε 'Ελληνες ! »

« Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε 'Ελληνες ! »

Ancient Greek Hoplites

Ancient Greek Hoplites

Greece 1821

Greece 1821

Η θεωρία του Sherlock Holmes:

Η θεωρία του Sherlock Holmes:

Followers