Γέμισμα και 'Αναμμα Πίπας

Πως γεμιζουμε το μπολ αναλογα το ειδος του καπνου; Την σταχτη πως την τιναζουμε; Τα σπιρτα ή τον αναπτηρα μας πως τα χρησιμοποιουμε; Εχει ειδικο τροπο που κρατιεται η πιπα;
_______________________________________

Γ-1

Τι κανουμε λοιπον οταν καθησουμε ηρεμοι και βαλουμε μπροστα μας το tin με τον καπνο? Δεν αρχιζουμε αμεσως το γεμισμα αλλα κανουμε μια μικρη διαδικασια την οποια χαριτολογωντας ονομαζω το "Τελετουργικο":

Εαν δεν εχουμε ξανακαπνισει αυτον τον καπνο δηλαδη δεν μας εχουν κερασει ενα μπολ τοτε λογικο δεν ξερουμε τι γευση θα μας αφησει γιαυτο διαβαζουμε την περιγραφη και προσπαθουμε να παρουμε μια ιδεα που λεμε.Η συσκευασια δεν αντικατοπτριζει και την ποιοτητα του καπνου,υπαρχουν φανταχτερες συσκευασιες που μεσα τους κρυβουν εναν κακο καπνο πολυ χημικα αρωματισμενο κι απο την αλλη πιο απλες που μεσα τους κρυβουν θησαυρο.
Ανοιγουμε την συσκευασια αλλα δεν μυριζουμε αμεσως τον καπνο,αφηνουμε μερικα δευτερολεπτα να ξεθυμανει η πολλη αναδυση του αρωματος και μετα σκυβουμε οχι πληρως αλλα στα 2/3 της διαδρομης και εισπνεουμε λιγο.Εκπνεουμε με το προσωπο μακρια απο το tin μετα ξανα μια μικρη εισπνοη και εκπνοη μακρια.Αυτο το κανουμε για να μην "μπουκωσει" η μυτη μας αμεσως απο το οποιο αρωμα του.Αφου σχηματισουμε μια αρχικη εικονα σκυβουμε και παιρνουμε 1-2 πιο βαθειες εισπνοες κατα τα 3/4 των πνευμονων μας και εκπνεουμε μακρια.Με την ακρη των δακτυλων μας σκαβουμε λιγο την επιφανεια κι αφου περιμενουμε λιγακι παιρνουμε παλι 1-2 πληρεις εισπνοες,τωρα θα εχουμε σχηματισει αποψη για το αρωμα του.
Τριβουμε λιγο τον καπνο στα δαχτυλα μας για να δουμε την υφη του και να φανει αν αφηνει καποια ελαιωδη καταλοιπα τα οποια δεν ειναι οτι και το καλυτερο,ειναι η "σαπουνιλα" που θα διαβασετε καμια φορα σε κριτικες καπνων ανα τα fora απο συνκαπνιστες που νοιωθουν μετα στον ουρανισκο.

Για το γεμισμα του μπολ θα σας πω τις αυτοδιδακτες μεθοδους που εφαρμοζω εγω [αν και ο καθενας εχει την δικια του] εδω και χρονια αναλογα με το ειδος του καπνου.

Εαν ο καπνος ειναι ψιλοκομμενος τοτε:




















Παιρνουμε μια μικροποσοτητα μια "τζουρα" οπως λεμε και την τριβουμε απαλα να πεσει μεσα στο μπολ σαν νιφαδες.




















Με το μικρο δαχτυλακι πιεζουμε απαλα την καθε ποσοτητα ωστε να στρωσει μεσα στο μπολ.Δεν χρειαζεται πιεση γιατι θα δυσκολεψουμε την ροη του αερα.




















Οταν φτασουμε στο χειλος του μπολ παταμε απαλα με τον αντιχειρα ωστε να στρωσει η επιφανεια





















και να μεινει το απαραιτητο κενο για το "σηκωμα" που θα κανει ο καπνος οταν αναφτει πρωτη φορα.





















Εαν ο καπνος μας ειναι υπο μορφη Rolls τοτε:





















Υπολογιζουμε βαση μπολ την ποσοτητα των ροδελων (δισκων) που θα χρειαστουμε





















τις διπλωνουμε στην μεση





















τις σπρωχνουμε καθετα μεσα στο μπολ





















πιεζουμε με το δαχτυλο ωστε να μπουν καλα μεσα





















τοσο οσο πρεπει να δημιουργηθει το απαραιτητο κενο.






















Εαν ο καπνος ειναι υπο μορφη Rope τοτε:


















με μαχαιρι πριoνωτης λαμας με ψιλα δοντακια κοβουμε τους δισκους
















για να μπορεσουν να χωρεσουν στο μπολ.















 

Εαν ο καπνος μας εχει πιο "αγριο" κοψιμο τοτε:





















επιλεγουμε την ποσοτητα που θελουμε





















την πιανουμε απο την ακρη





















οδηγουμε με τον δεικτη την μυτη της μεσα στο μπολ





















και κατοπιν αφου κανουμε μια κυκλικη κινηση ενα "ρολαρισμα" ας το πουμε με τα 2 δαχτυλα ταυτοχρονα με τον δεικτη την σπρωχνουμε καθετα μεσα στο μπολ





















την ισιωνουμε με τον δεικτη





















και κανουμε με τον αντιχειρα το τελευταιο πατημα





















για να φτιαξουμε το απαραιτητο κενο.






















Εαν ο καπνος μας ειναι σε μορφη flakes τοτε:





















Επιλεγουμε την ποσοτητα που θελουμε





















την τοποθετουμε πανω σε εναν δισκο κοπης





















με μαχαιρακι ισιας λαμας κι οχι πριονωτης κοψης κοβουμε τον καπνο στην μεση





















κανουμε ενα οπως λεμε "μασουρι" δηλαδη κραταμε τα μικρα "δαδια" του καπνου σε καθετη θεση





















τα σπρωχνουμε μεσα στο μπολ οσο γινεται κατακορυφα





















ωστε να μπουν ομορφα και με το απαραιτητο κενο.






















Εαν ο καπνος ειναι σε μορφη Κυβου ή χοντροκομμενος τοτε:

















με μαχαιρακι ισιας λαμας τον κοβουμε φετες

















τις οποιες μια-μια ριχνουμε στο μπλεντερ

















ωστε να μας βγει ψιλοκομμενος

















για να γεμισουμε το μπολ οπως στην αρχη του αρθρου.

















Εδω αλλο ενα παραδειγμα με flakes.

___________________________________________

Γ-2

Αυτα ειναι δυο μπλεντερακια που χρησιμοποιω για αυτην την δουλεια:
































Προσοχη μονο να μην το παρακανουμε και ο καπνος μας γινει σαν τους κοκκους της ζαχαρης.
__________________________________________

 Γ-3

Αφου τελειωσαμε το γεμισμα του μπολ ειμαστε ετοιμοι να αναψουμε,κανουμε μια δοκιμη του "πακεταρισματος" δηλαδη ρουφαμε για να δουμε αν κατι μας μπλοκαρει την οπη του μπολ και δεν μπορουμε να εισπνευσουμε ευκολα.Αν η εισπνοη ειναι κανονικη τοτε πιανουμε τον αναπτηρα ή τα σπιρτα για αναμμα αλλα αν δουμε οτι μας δυσκολευει κατι τοτε σταματαμε.

Πιανουμε το εργαλειακι το ανοιγουμε





















και βυθιζουμε απαλα το μυτερο στελεχος καθετα ακριβως μπροστα στην οπη του μπολ μεχρι κατω.





















Εαν παρ'ολα αυτα καποιο κομματακι εχει περασει μεσα στον αεραγωγο και μας εμποδιζει την αναπνοη τοτε βγαζουμε με περιστροφικη κινηση το επιστομιο δηλαδη σαν να το ξεβιδωνουμε και οδηγουμε την μυτη του εργαλειου





















τερμα μεσα στον αεραγωγο ωστε να ανοιξει τελειως.





















Μονταρουμε το επιστομιο με την αντιστροφη διαδικασια δηλαδη σαν να το βιδωνουμε και ειμαστε ετοιμοι.

Ειμαι απο τους ανθρωπους που ΔΕΝ κρατανε σφιχτα το επιστομιο αναμεσα στα δοντια κι ετσι δεν του κανω σημαδια.Κραταω την πιπα και την φερνω στο στομα ισα για ρουφηγμα και μετα την απομακρυνω αμεσα.Επισης προσπαθω να μην την εχω ασκοπα στο στομα γιατι θα γεμισει απο στοματικα υγρα το επιστομιο ιδιως αν ταυτοχρονα κανουμε καποια εργασια και η αναπνοη μας ειναι ακανονιστη.
Εφαρμοσα πιο παλια και συνεχιζω ακομη καθαρα απο ενστικτο μια τεχνικη: τοποθετω το επιστομιο λιγο λοξα ωστε να υπαρχει ενα ελαχιστο κενο,ετσι οταν ρουφαω καπνο δεν υπαρχει εφαρμογη κατα 100% .Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να εισερχεται και ελαχιστος αερας της ατμοσφαιρας και να μην ειναι πολυ βαθεια η ρουφηξια αλλα και να στεγνωνει το ακρος του επιστομιου απο τυχον υγρα.Ομοιως οταν εκπνεω χαλαρωνω λιγο το κατω χειλος ωστε να στεγνωσει λιγακι η στοματικη κοιλοτητα.Αυτη η τεχνικη με βοηθα ωστε να μην εχω ενοχληση στην γλωσσα και να καταλαβαινω γρηγοροτερα εαν ο καπνος ειναι κακος και προκειται να μου δημιουργησει κακη αισθηση.
Αργοτερα εμαθα πως παλαιοτεροι απο εμενα ονομαζουν αυτην την τεχνικη:  
Air Smoking.

Ποια ειναι τα ανησυχητικα σημαδια οτι κατι δεν παει καλα στο καπνισμα μας? Πρωτα απο ολα αν δεν καναμε καλη τοποθετηση στον καπνο μεσα στο μπολ θα εισπνεουμε δυσκολα το οποιο εκτος απο εκνευριστικο μιας και η πιπα θα σβηνει με την μια ειναι οτι με την προσπαθεια θα κουρασουμε και τα πνευμονια μας ιδιως οι αρχαριοι και η γλωσσα μας θα αρχισει να μουδιαζει.Με την ολη προσπαθεια θα δημιουργηθουν υγρα μεσα στην πιπα τα οποια στην αρχη θα τα ακουσουμε σαν γουργουρητο ή "κελαρισμα" οπως το λενε και μετα θα νοιωσουμε να μας ερχονται καυτα στην γλωσσα και να μας ενοχλουν.Αυτο λεγεται "τσιμπημα-δαγκωμα" της γλωσσας ή tongue bite και πρεπει αμεσως να σταματησουμε το καπνισμα και να προσπαθησουμε λυσουμε το προβλημα!

Τι κανουμε λοιπον οταν η πιπα μας οπως λεμε γουργουριζει δηλαδη εχει μαζεψει λιγα υγρα? Μπορει να οφειλεται στο οτι ο καπνος ειναι πολυ υγρος ή τι η πιπα εχει καποιο κατασκευαστικο προβλημα.Λυση υπαρχει και για τα 2 μα οχι εν ωρα καπνισματος.Αφηνουμε την πιπα να κρυωσει και ξαναδοκιμαζουμε με πιο ηρεμο ρυθμο,εαν το προβλημα υφισταται τοτε οδηγουμε την μυτη ενος μακτρου μεσα στον αεραγωγο του επιστομιου εως οτου συναντησει το φιλτρο και το αφηνουμε εκει λιγα δευτερολεπτα να ποτισει με τα υγρα.

















Μπορουμε αφόσον η πιπα εχει κρυωσει και να περασουμε μια φορα το μακτρο στο επιστομιο.





















Εαν τυχον θελουμε να καθαρισουμε και τον αεραγωγο του μπολ αφου βγαλουμε το επιστομιο με το "βιδωμα-ξεβιδωμα" που εχουμε πει και παλι χρησιμοποιουμε το μισο του μακτρου.Αυτο γινεται συχνα στις αφιλτρες και καμια φορα στις φιλτρατες που δεν εχουν υγροπαγιδα γιατι στις τελευταιες εαν τυχον περασουν υγρα απο το φιλτρο μαζευονται στην κοιλοτητα του κομβιου και σχεδον ποτε δεν φτανουν στην γλωσσα μας.

















Κοιταξτε μπροστα στο μακρο η υποψια των υγρων που μαζευτηκε μετα απο 2 μπολ με την ιδια πιπα.Αυτο ειναι το κυριο πλεονεκτημα μιας πιπας με υγροπαγιδα!

















Στην κατω φωτο βλεπουμε ενα μακτρο οπως βγηκε μετα απο καπνισμα αφιλτρης πιπας.Μονο και μονο απο το θεαμα μπορειτε να καταλαβετε τι σημαινει απο θεμα υγειας να καπνιζουμε χωρις φιλτρο!

















Εδω ενα μακτρο με φιλτρο σε συγκριση με ενα χωρις,η διαφορα εμφανεστατη.

















Απο την αλλη οσοι σας επαιρονται πως θελουν "να παιρνουν τα μεγιστα απο τον καπνο" και αυτοαποκαλουνται "die hard-tough smokers" κατηγορωντας καθε μορφη φιλτραρισματος που εχει εμφανιστει εδω και 200 χρονια [χωρις καν να εχουν δοκιμασει ουσιαστικα] τοτε εαν τολμουν ας το ριξουν στο Snuff ή και το Chew tobacco και να μας πουν μετα τα αποτελεσματα.Προτεινετε αυτο σε καποιον που σας παριστανει τον εξυπνο και να δειτε πως αμεσως θα αρχισει τις αοριστιες-δικαιολογιες για να αλλαξει θεμα συζητησης ή θα το βουλωσει εντελως. Ρωτηστε τον επισης οταν παει στο χωριο απο οπου καταγεται γιατι βαζει φιλτρο στο νερο που πινει; Μα αφου λεει οτι θελει να παιρνει τα μεγιστα τοτε ας το πιει με τα αλατα και τα σωματιδια να το ευχαριστηθει!

Κανεις δεν λεει οτι το φιλτρο καπνου ή η υγροπαγιδα ειναι κατι το "μαγικο" οπου εξαφανιζει καθε βλαβερο συστατικο του καπνου...οχι!
απλα μειωνει αρκετα τον κινδυνο με αυτα που κατακρατει.Μεσα σε αυτα ειναι και λιγο γευση,συμφωνω κι εγω γιατι υπαρχουν καπνοι των οποιων το λεπτο αρωμα το φρασει το φιλτρο αρα αν δεν θελουμε να χασουμε την απολαυση του συγκεκριμενου καπνου μπορουμε να τον κανουμε μια στο τοσο με αφιλτρη πιπα ή με υγροπαγιδα χωρις φιλτρο. Εαν μια πιπα δεν ειναι απο καλο ρεικι ή δεν ειναι τρυπημενη καλα ή εχει κακο επιστομιο ουτε το φιλτρο ουτε η απουσια του θα μας δωσει ποιοτικο καπνισμα.
Η καλυτερη δοκιμη καπνου ειναι για μενα σε πιπα meerschaum block [οχι σε lined] αλλα τιθεται και θεμα κοστους.
Δεν ειναι κακο να δοκιμασει κανεις και αφιλτρη πιπα,κακο ειναι να μεμφεσαι τους αλλους μονο και μονο επειδη για να μοιαζεις με καλλιτεχνη ή διανοουμενο μου κοτσαρεις μια ισια αφιλτρη κι αρχιζεις τις δηλωσεις.Αυτος που δοκιμασε μοναχα μια πιπα με φιλτρο ή μια πιπα με υγροπαγιδα και αμεσως τις εβγαλε ολες μα ολες ακαταλληλες ειναι σαν να εχει κομπλεξ ανωτεροτητας.Για τον αλλον ομως τον καπνιστη που το κανει κατοπιν σοβαρων δοκιμων σε ολα τα ειδη και με αποκρυσταλλωμενη αποψη δεχεται και το ρισκο απο θεμα υγειας τοτε δικαιωμα του.

Οσον αφορα αυτους τους αυτοαποκαλουμενους "Connoisseurs" με τις πομπωδεις δηλωσεις: "εμαθα να καπνιζω πιπα σε 1-1,5 μηνα και ποτε εμενα δεν μου ερχονται υγρα στο στομα γιατι εγω ξερω απο ποιοτικους καπνους και ο δικος μου ουρανισκος ειναι εκπαιδευμενος κλπ"  να τους δειτε που πινουν στη δουλεια φραπε απο χυμα σκονη σε πλαστικο δηλαδη μακραν τη χειροτερη ποιοτητα καφε [γεματη και με ζιζανιοκτονα ακομη που ψεκαζουν σε χωρες του 3ου κοσμου οπως ειναι υπο μορφη σπυριων στα τσουβαλια παρατημενος γεματος σκουληκια και εντομα].
Εναν καφε τον οποιον εχουν αποκυρηξει σχεδον ολες οι χωρες στον κοσμο ο κατα τα αλλα "γευσιγνωστης" καπνιστης πιπας τον πινει συνοδεια τσιγαρου επιπεδου stuyvesant-next [και με φιλτρο παρακαλω,εκει δεν εχει εξυπναδες για "αφιλτρο"] δηλαδη καπνιζει τον υποδεεστερης ποιοτητας καπνο σε τριμματα γεματο με χημικα προσθετα-τρομαρα του!

______________________________



















Ανωτερω 2 φιλτρα ενεργου ανθρακα της Stanwell και 4 Balsa φτιαχτα [υπαρχουν και τα τριγωνικα της Savinelli] και κοιταζοντας τα αναρωτηθειτε εσεις οι Νεοι καπνιστες: ΟΛΑ αυτα δεν θα εμπαιναν μεσα στον οργανισμο σας χωρις το φιλτρο;





















Ιδου αλλα 6 φιλτρα [το ενα ειναι χαρτινο] των 9mm μετα απο καπνισμα με Αρωματικους,κοιταξτε τα καλα και σκεφτειτε πως εαν καπνιζατε αφιλτροι το τι θα εμπαινε μεσα στον οργανισμο σας! Δεν λεω πως το γιλτρο ειναι κατι "μαγικο" αλλα εσυ Νεαρε καπνιστη θελεις να επιβαρυνεις τον οργανισμο σου τοσο πολυ επειδη καποιος σου ειπε πως ειναι "μαγκια" και "μεγαλυτερη απολαυση" το αφιλτρο καπνισμα;






Σας επιστω την προσοχη σε κατι σχολια απο 1-2 που θα διαβασετε αποκλειστικα σε forum εδω στην Ελλαδα [εξω δεν τολμουν να γραψουν κατι τετοια] οπως: "οι καπνοι virginia πρεπει να καπνιζονται μονο σε τετοιες πιπες...αυτες οι πιπες ειναι ειδικες για καπνισμα virginia...πρεπει αποκλειστικα να χρησιμοποιουμε τετοιες πιπες σε καπνισμα virginia" τα οποια δεν ειναι τιποτα αλλο απο παραπλανητικα σχολια για να σας "σπρωξουν" οπως λεμε στην απλη λαϊκη γλωσσα να αγορασετε αφιλτρες πιπες απο αυτους!
Τετοιες αρλουμπες δεν θα διαβασετε πουθενα σε κανενα site κατασκευαστη ή εταιριας.Στην ζωη μου μια (1) φορα μονο σε καποιο Ουκρανικο site ο κατασκευαστης για μια πιπα ελεγε πως την συστηνει για καπνους Latakia [ισως λογω λιγων υγρων που βγαζει] και πουθενα αλλου.Οταν το ανεφερα σε αμερικανικα forum η απαντηση που πηρα απο καπνιστες με 40-50 χρονια στην πλατη ηταν "εμεις εδω κατι τετοιους τυπους εχουμε μαθει να τους αποφευγουμε γιατι τετοια σχολια εχουν να κανουν με πωλησεις".
Να χαρω που ενας απο αυτους τους τραγικους τυπους διαφημισε τις αφιλτρες Canadian πιπες του πως το ξυλο τους λειτουργει λεει ως "φυσικο φιλτρο" και δεν υπαρχει θεμα με υγρα κλπ δηλαδη ο εν λογω ανακαλυψε το μαγικο ρεικι το οποιο λειτουργει ως meerschaum και απορροφα τα παντα,σαν να λεμε δηλαδη παιρνεις μια-δυο πιπες απο αυτον και για την υπολοιπη ζωη δεν εχεις αναγκη αλλη ετσι;
Ολοι οι αλλοι κατασκευαστες και οι εταιριες με προϋπηρεσια 200 χρονια δεν το ισχυριζονται και ερχεται απο το πουθενα ενας εξυπνακιας να μας πει τετοιες κοτσανες;




ΜΗΝ πιστευετε τετοιες ανοησιες,θα πληρωσετε πολλα λεφτα και μετα απο λιγο θα απογοητευθειτε.Ξερετε εσεις κανεναν Νεο οδηγο που αμεσως μετα το διπλωμα να τον εβαλαν να οδηγει Β' σταδιου αυτοκινητο με semi-slick ελαστικα; ΜΗΝ ρισκαρετε την υγεια σας με τετοιες "μαγκιες",αφηστε τους πονηρους που πανε να σας εξαπατησουν στο περιθωριο.
______________________________________

Ας ξαναρθουμε στο θεμα μας: αλλα ανησυχητικα σημαδια ειναι ο βηχας,το καψιμο του ουρανισκου,μια πικριλα-αναγουλα.Αυτα μπορει να οφειλονται οχι μονο εν γενει στην ποιοτητα του καπνου αλλα και στις ουσιες που εχουν προστεθει μερικες εξ'αυτων και για τον αρωματισμο του.Για να παρετε μια ιδεα τι προστιθεται μεσα για να γινει ενας καπνος πιπας δειτε τις παρακατω φωτογραφιες απο Kohlhase & Kopp και Dan Pipe:



















































Δεν θα πρεπει να μας ξενιζει το γεγονος οτι ο Α ή Β φημισμενος κατα τους αλλους καπνους εμας μας ενοχλει.Σε τετοια περιπτωση αν επαναληφθει ξανα ο καπνος ή θα πρεπει να στεγνωθει-προστεθει αλλη ποιοτητα να γινει μειγμα ή να αντικατασταθει.Καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος και εαν αποκλεισουμε τυχον λαθη στην τεχνικη εισπνοης πρεπει να παραδεχτουμε οτι ισως αυτος ο καπνος τελικα δεν μας ταιριαζει.Αλλη μερα υπο διαφορετικες συνθηκες μπορουμε να κανουμε αλλη μια δοκιμη,αν δουμε οτι παλι δεν μας ικανοποιει τοτε τον ξεχναμε.

Ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι ο Samuel Gawith Celtic Talisman,τον πηρα βαση των θριαμβευτικων κριτικων που διαβασα.Βαση του "τελετουργικου" που λεω πιο πανω δεν μου αρεσε μου θυμισε φθηνο αποσμητικο.Με το που τον αναψα ενοιωσα με την πρωτη αναδυση του καπνου μια ενοχληση στην μυτη.Αργοτερα μου εφερε ταχυπαλμια λογω πολλης νικοτινης,ξηροτητα στην γλωσσα και δυσαρεστη αισθηση στο στομαχι λες και δοκιμασα κρασι ξινισμενο.Εκανα σε διαφορετικες ημερες 2 μπολ με τα ιδια συμπτωματα,ειλικρινα ποιος ο λογος να γινουν 3 τα μπολ απο αυτον τον καπνο;
Δεν μας αρεσει ο καπνος που πηραμε; ΟΚ τον παραταμε,ηταν μια ατυχη επιλογη.Ασχετως της διαφημισης που τυχον εχει πεσει τον θετουμε στο περιθωριο,δοξα τον Θεο επιλογες υπαρχουν και η εμμονη μονο ζημια θα μας κανει.

Οσον αφορα την κριτικη ενος καπνου εδω παιζει ρολο οχι μονο η πειρα του καπνιστη πανω σε ολες τις ποικιλιες αλλα και σε πολλες μαρκες [κακα τα ψεμματα η πειρα αποκταται με τον καιρο] μα και για αν ειμαστε οσο γινεται πιο αντικειμενικοι με τον καπνο πρεπει οι συνθηκες δοκιμης να ειναι σωστες.Το λεω γιατι εχω διαβασει κριτικες καπνων απο ανθρωπους που αναψαν πιπα για δοκιμη καπνου αμεσως μολις τελειωσαν το γευμα εξω σε ταβερνα με κρεας με σαλτσα,συνοδεια αλλαντικων συν μουσταρδα και την μπυρα παραδιπλα....ε αμα διαβασετε πως αυτος με ενα στομα γεματο απο πασης φυσης αλληλοσυγκρουωμενες γευσεις καταλαβε:
"την αναδυση των αρωματων των φρουτων μεσα απο το πληρες bouquet" ή "την λεπτη κρεμωδης βιρτζινιακη υφη του" τοτε να ξερετε πως αυτος που τα γραφει ειναι ενας εξυπνακιας με κομπλεξ παιδικης ηλικιας μαζεμενα που σας παριστανει τον ειδικο. Τετοιες κριτικες απλα προσπεραστε τες,διαβαστε οσες εχουν λιγα λογια με σαφη περιεχομενο και βασικες πληροφοριες γιατι μερικοι νομιζουν πως ειναι ο "Βελτσος του καπνου" και γραφουν κατι αναλυσεις Α4 με πασης φυσης αμπελοφιλοσοφιες μεσα μαζι με δηθεν επακριβεις διαπιστωσεις [εδω ο αλλος σε καπνο με 3 φρουτα μεσα συν 2 ξηρους καρπους εγραφε για ενα προς ενα τα αρωματα ποιο ανεβαινει πρωτο,πιο κατεβαινει μετα,πιο ξεκιναει να αναδυθει αλλα μετα παει περιμετρικα,ποιο υποβοσκει,ποιο στροβιλιζεται και κολοκυθια στο πατερο που λεει κι ο θυμοσοφος λαος μας] οπου στο τελος σκεφτεσαι μηπως ο κοπανος τα μπερδεψε και εβαλε "αλλο καπνο" μεσα αντι για πιπα;.

ΜΗΝ ειστε υπερβολικα αυστηροι απο το πρωτο μπολ [υπαρχουν και καπνοι σκετη αηδια δεν λεω],δωστε και αλλες ευκαιριες σε αλλη πιπα μα εαν συνεχιζουν τα αποτελεσματα να ειναι πανω-κατω τα ιδια αφηστε τον στην ακρη και δοκιμαστε μετα απο καιρο.Αμα δεν βγαινει ακρη της προκοπης μην ασχοληθητε πλεον μαζι του,καντε τον λιπασμα για τα φυτα της γυναικας σας ή το καλυτερο χαριστε τον σε καποιον αλλον συνκαπνιστη που πιθανον να του ταιριαζει.
Καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος αρα ακι οι προτιμησεις του,μην παιδευεστε με καποιον καπνο αμα δεν σας αρεσει ασχετα το ποσο οι αλλοι τον εχουν σαν "θεϊκο".

Να θυμαστε: ενας κακος καπνος σε μιξη με αλλον καλο φυσικα και δεν θα σας κανει στο τελος αλλον εναν καλο καπνο!

___________________________________________

 Γ-4

Ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα του αρχαριου καπνιστη ειναι το δαγκωμα [τσιμπημα] της γλωσσας που σαν ορολογια το συνανταμe σαν tongue bite. Το γιατι ειναι λιγο πολυ γνωστο μαλιστα μπορει να συμβει και σε πιο πεπειραμενο καπνιστη.Επισης και η εμφανιση αφθας που μπορει να προκληθει και απο μη πληρως καθαρο επιστομιο.Καμια φορα μπορει να εχει σκονη ή να το εχουμε πιασει πριν με μη καθαρα χερια και απο βιασυνη να βαλαμε κατευθειαν την πιπα μας στο στομα. Γιατρος δεν ειμαι ουτε εχω καμια σχεση με εμποριο φαρμακων αλλα σε καποια στιγμη που χρειαστηκα αναλογο προϊον μου συστησαν το Aloclair gel. 


















Το δοκιμασα με αριστα αποτελεσματα,η δραση του ξεκινησε αμεσως και σε 2 μερες η γλωσσα μου επανηλθε στα φυσιολογικα της επιπεδα.Η ενοχληση εφυγε,μπορεσα οχι μονο να ξανακαπνισω αλλα και γενικα να εχω την γευση που ειχε εξαφανιστει.Φυσικα και θεραπεια μπορει να συστησει μονο ενας ειδικευμενος γιατρος αλλα μιλαμε για ενα απλο σωληναριο,φθηνο που πωλειται χωρις συνταγη και με βοηθησε αφανταστα.
 
_________________________________________

 Γ-5

Για να αναψουμε την σωστα γεμισμενη πλεον με καπνο πιπα μας χρησιμοποιουμε σπιρτα ή αναπτηρα.Εγω σαν παραδοση ας το πουμε χρησιμοποιω στην αρχη σπιρτα και μετα αναπτηρα απλο ή ειδικο πιπας ενω στο τελος αεριου με το ειδικο επιστομιο.
Αφου αναψουμε το σπιτρο το κραταμε λιγο να σταθεροποιηθει η φλογα και κανουμε ενα πονταρισμα στο κεντρο ρουφωντας λιγο οχι πολυ!





















Μετα αλλα 4 πονταρισματα στα 4 σημεια του οριζοντα








































δηλαδη συνολικα 5 πονταρισματα με αντιστοιχα 5 μικρες ρουφηξιες μας.Ετσι για το γουρι συνηθιζω να σβηνω το σπιρτο με την 5η εκπνοη.





















Ο καπνος αυτοματα σηκωνεται,αφηνουμε την φωτια να σβησει [ναι, να σβησει] και παταμε πολυ ελαφρια την σταχτη με το πατητηρι απο το εργαλειακι μας.


























Μετα χρησιμοποιμε παλι σπιρτο αλλα κανουμε 2 κυκλικες κινησεις ωστε να καλυψουμε την περιμετρο του καπνου μεσα στο μπολ ενω ρουφαμε 2 φορες αντιστοιχα κανονικα.






















Ο καπνος εχει αναψει πληρως,τον αφηνουμε να ηρεμησει η φλογα και κανουμε ενα περιμετρικο απαλο πατημα με το εργαλειακι και ειμαστε ετοιμοι για να αρχισουμε να καπνιζουμε!





















Οταν φτασουμε στα 2/3 του μπολ τοτε ισως ξαναχρειαστει να κανουμε ενα ελαφρυ πατημα με το πατητηρι για να "σπασει" η σταχτη την οποια θα τιναξουμε μετα στο τασακι αλλα με τροπο.Αποφευγουμε φυσικα να ρουφαμε οταν παταμε την σταχτη.
Για να αδειασει απλα γερνουμε και κραταμε ελαχιστα το μπολ αντεστραμμενο ωστε ισα να πεσει η πολυ ψιλη σταχτη.





















Εαν ειμαστε στα μισα του μπολ και χρειαστει να τιναξουμε την σταχτη τοτε κανουμε την ανωτερω διαδικασια μα επιπλεον την χτυπαμε ελαφρια με τον δεικτη στο επανω μερος μερικες φορες.





















Αφου εχουμε τελειωσει το καπνισμα και θελουμε να αδειασει το μπολ το χτυπαμε ελαφρια πανω στον φελλο μερικες φορες και οταν κρυωσει η πιπα ευγενικα χρησιμοποιουμε την λεπιδα απο το εργαλειακι να καθαρισουμε το μπολ. ΟΧΙ μαχαιρια-κατσαβιδια ή αλλα μυτερα εργαλεια!





















Το θεμα πατηματος εχει να κανει και με την εμπειρια,εγω ξεκιναω με το δαχτυλο οταν ο καπνος ειναι γεματος μεχρι πανω και ακαφτος,συνεχιζω με ενα ταμπερ με πλατια κεφαλη και προς το τελος με αλλο με μικροτερη κεφαλη και πιο ελαφρυ ωστε να "σπαω" την σταχτη χωρις πιεση που μπορει να μου στουμπωσει το μπολ.
___________________________________________


 Γ-6

Οταν χρησιμοποιω αναπτηρα δεν τον τοποθετω με την μια απο πανω απο το μπολ και να αναψω τον καπνο αλλα πρωτα κανω εναυση της φλογας ενω ειναι σε πλαγια θεση και μετα τον στρεφω προς το μπολ.Αυτο το κανω για να μην ανασηκωσει σταχτη το αποτομη εξοδος του αεριου και μετα της φλογας.
Να ξερετε πως αυτα τα μικροσωματιδια της σταχτης ειναι υπευθυνα για το οτι μετα απο καιρο δεν αναβει ο αναπτηρας γιατι εχει βουλωσει η εξοδος της φλογας που ειναι μια μικρη οπη τοση ωστε δεν χωραει ουτε βελονα εκει μεσα!
Για να μην πηγαινετε σε τεχνιτη και σας παιρνει λεφτα αδικα μπορειτε να την καθαρισετε μονοι σας με βελονα που χρησιμοποιουν στα μπεκ φιαλων υγραεριου ή αν βρειτε πολυ λεπτο ατσαλοσυρμα ["τριχιτσα" οπως την λενε].














































































Ο αναπτηρας τυπου jet flame - torch - "φλογιστρο" θελει προσοχη καθως η φλογα του ειναι πιο δυνατη και περισσοτερων βαθμων Κελσιου απο οτι του κλασσικου του αεριου.Η κινηση πρεπει να ειναι πιο γρηγορη,η επαφη με τον καπνο πιο συντομη και να προσεχουμε να μην μας τσουρουφλισει την στεφανη του μπολ.

Υπαρχουν πιπες οπως πχ της Design Berlin οι οποιες εχουν μια μπρουτζινη στεφανη η οποια αναμεσα σε αλλα λειτουργει σαν  προστασια απο το καψαλιασμα του μπολ απο την φλογα.






















Σε περιπτωση που χρησιμοποιουμε σπιρτα οταν ο καπνος φθασει προς το τελος του το σπιρτο αφ'ενος φθανει δυσκολα στον πατο του μπολ αφ'ετερου η φλογα που εχει ανοδικη ταση θα μας καψει τα δαχτυλα.





















Για αυτο κανουμε το εξης κολπο: γερνουμε λιγο προς τα δεξια το μπολ και τοποθετουμε καθετα το σπιρτο ωστε και να μην καψαλιασουμε το τοιχωμα υπερβολικα αλλα και τα δαχτυλα μας να ειναι λιγοτερο εκτεθειμενα στην φλογα.
Αν εχουμε τα ειδικα για πιπα σπιρτα που ειναι πο μακρια τοτε δεν εχουμε κανενα προβλημα!





















Το ιδιο και με τους αναπτηρες τυπου jet flame - torch.





















Ανακαλυψα ενα κολπο με τους απλους αναπτηρες αεριου,εψαξα στο εμποριο και βρηκα 2 ειδη των οποιων ο μηχανισμος τους ειναι τετοιος ωστε κατα το ανοιγμα μου προσφερει ενα ειδος ασπιδας απο την φλογα που εξερχεται.








































Ετσι μπορει ανετα να γινει οχι μονο καθετη αλλα και περιστροφικη κινηση της φλογας χωρις η υψηλη θερμοκρασια να φθανει στον αντιχειρα μου λογω μηχανισμου και κλισεως. 

____________________________

Σημ: Με τον καιρο ανακαλυψα εναν αλλον τροπο ωστε να μην ανασηκωνονται σταχτες και κλεινει η οπη εξοδου της φλογας στους Πιεζοηλεκτρικους και τυπου Torch αναπτηρες,η διαδικασια ειναι η εξης:

Αναμμα αναπτηρα,πλησιαζουμε την φλογα στο μπολ
εισπνοη καπνου
τραβηγμα πισω ή προς το πλαϊ τον αναπτηρα
εκπνοη (φυσημα καπνου).
 
Με αυτον τον τροπο κατα την εκπνοη δεν φευγουν καποια μικρα σωματιδια τα οποια ειναι υπευθυνα για τον βουλωμα της οπης του αναπτηρα. Θελει λιγο συνηθεια γιατι συνηθως πολλοι Νεοι καπνιστες βγαζουν τον καπνο ενω ακομη ο αναπτηρας (φλογα) ειναι επανω απο το μπολ,ξαναρουφανε,εκπνεουν ξανα και ναι μεν αναψε ο καπνος (ξεκιναει το καπνισμα) αλλα σηκωθηκαν σωματιδια σταχτης προς τα πανω και ετσι ειναι θεμα χρονου να μας βουλωσει ο αναπτηρας.

________________________________________

 Γ-7

Τι γινεται ομως στην περιπτωση που η φωτια στο μπολ παει να σβησει και εμεις δεν εχουμε ευκαιρο αναπτηρα ή δεν θελουμε να αποσπαστει η προσοχη μας; Υπαρχει τροπος να αναζωπυρωσουμε την φλογα.
Μπορουμε απλα να σκεπασουμε το μπολ με το κουτακι τα σπιρτα μας

















ή με τα δαχτυλα μας.





















Αναλογα την διαμετρο του μπολ μπορουμε να χρησιμοποιησουμε 1 ή 2 δαχτυλα.





















Με το που κλεινουμε το μπολ με αυτους τους 3 τροπους παγιδευουμε εντος μια μικρη ποσοτητα αερος,τραβαμε 2-3 καλες ρουφηξιες και θα δουμε την φωτια να αναζωπυρωνεται στο μπολ.Προσοχη μονο να μην επιμεινουμε για πολυ γιατι θα τσουρουφλισουμε τα δαχτυλα μας ή αν τελικα δεν υπαρχει θρυαλλιδα απλα θα ματαιοπονουμε εισπνεοντας και θα κουρασουμε τα πνευμονια μας.

__________________________________________

Γ-7

Το πως κραταμε την πιπα μας ειναι προσωπικη υποθεση,σαν γενικο μπορει να ειπωθει οτι οσο μεγαλυτερη επαφη εχει το μπολ με το χερι μας τοση περισοτερη θερμοτητα του μεταδιδει και περιοριζεται η ψυξη του απο τον αερα.Υπαρχουν και πιπες rustic-sandblasted των οποιων η εξωτερικη επεξεργασια του μπολ βοηθα στην απαγωγη θερμοκρασιας και την ταχυτερη ψυξη αυτου.



































































































































































































Αλλη μια λαβη χρησιμη ιδιως οταν η πιπα καιει λιγακι και περιμενουμε να κρυωσει λιγο ή θελουμε οπως ειναι ζεστη και την κραταμε χωρις να ακουμπαμε το μπολ να παμε πχ σε αλλο χωρο.


 






































Βοηθα παρα πολυ και η το σχημα του επιστομιου.



















































Μερικοι απο τους τροπους που κραταω τις Calabash μου.


___________________________________

« Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε 'Ελληνες ! »

« Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε 'Ελληνες ! »

Ancient Greek Hoplites

Ancient Greek Hoplites

Greece 1821

Greece 1821

Η θεωρία του Sherlock Holmes:

Η θεωρία του Sherlock Holmes:

Followers