Καβίλια (νέο φίλτρο πίπας)

Για οσους εχουν πιπα με φιλτρο 9mm υπαρχουν ανταπτορες για να δοκιμασουν να καπνισουν χωρις φιλτρο.Το υλικο του αντεχει στην θερμοκρασια πλην ομως ειχα εδω και καιρο την ανησυχια να βρω καποιο αλλο υλικο.




Επρεπε να ταιριαζει στο σχημα και στις διαστασεις αυτου,να αντεχει την θερμοτητα,να ειναι απο καποιο φυσικο ας το πουμε υλικο πχ ξυλο.Θυμομουν απο παλαιοτερα μαστορεματα σε επιπλα κατι κυλινδρακια τα οποια τα χρησιμοποιουν ως σφηνες,οι λεγομενες ως Καβιλιες!


 
















Ψαχνοντας ειδα οτι ειναι απο Οξυα και υπαρχουν και σε αλλες διαστασεις πλην ομως εχω ειχα 10mm αρα επρεπε να γινει μετατροπη τουτεστιν "ειδικοτης μας" ας το πουμε χαριτολογωντας.

 














 Κοπηκε λιγο βαση 2 επιστομιων που ηθελα να κανω την δοκιμη και αρχισα το τρυπημα με το χερι.Δυσκολο καπως καθ'οτι σκληρο υλικο και φοβομουν να μην βγει στο πλαϊ.


 













Επειδη δεν ειχα πολυ χρονο δεν μπορω να πω οτι τα καταφερα πολυ καλα στο κεντραρισμα ομως θα το βελτιωσω.

Ερχεται λοιπον η ωρα της δοκιμης να δουμε τι και εαν κραταει,αν μεταδιδει ασχημη γευση και γενικα εαν αποδιδει σαν πατεντα.Χρησιμοποιησα αρωματικο καπνο νοτισμενο και με ηρεμια αρχισα την δοκιμη.
Δοκιμασα στον αερα εισπνοη σκετο το επιστομιο χωρις καβιλια και μετα με αυτην και ειδα ευχαριστα πως ερχοταν πιο ανετα και μαζεμενος στην 2η περιπτωση.Τοποθετησα το επιστομιο σκετο στην πιπα κι εκανα εισπνοες χωρις καπνο και μετα με την καβιλια και παλι ειδα διαφορα προς το καλυτερο.Φυσικα δεν μπορω να το εξηγησω τεχνικα απλα πιστευω πως η καβιλια σαν αποστατης εφερνε τον αερα της εισπνοης καλυτερα στην ακρη του επιστομιου σε σχεση με το να ειναι εν κενω.Ισως να εφταιγαν καποιοι στροβιλισμοι που δημιουργουνταν απο το κενο του μη υπαρχοντος φιλτρου μεσα στον αεραγωγο ισως το οτι η διαμετρος της οπης της καβιλιας την ειχα στα 3mm δηλαδη μεγαλυτερη απο αυτην της οπης του επιστομιου.



 














 














 


 














Δεν σκοπευω να εγκαταλειψω πληρως το φιλτρο ή την υγροπαγιδα αλλα ηθελα να δω πως θα αποδωσει στην περιπτωση που θελω να δοκιμασω καποιον καλο αρωματικο να αισθανθω καλυτερα το αρωμα του φυσικα ξεροντας πως εισπνεω και κατι παραπανω.Γεμιζω λοιπον κι αναβω,στην αρχη λιγο πιο δυσκολα σε σχεση με φιλτρο [το εχω συναντησει αυτο και στις δοκιμες με τα meerscahum inserts που θα πουμε αργοτερα] κατι που δεν με παραξενεψε,αφηνω να σβησει και νξαναναβω παντα με σπιρτο,αμεσως μια εντονη ριπη αρωματος μερικες τζουρες ακομη και τον αφηνω.Ξαναναβω κι αρχιζει το κυριως καπνισμα με λιγο αγχος για το αν θα δουλεψει η πατεντα.
Οι αρχικες εντυπωσεις μου ηταν αριστες! Περαν της ευκολιας εισροης αερα και οπως ηταν φυσικο της εντονης αρωματικοτητας στην στοματικη κοιλοτητα,δεν μου ηρθαν υγρα στο στομα παρ'οτι σκοπιμως εκανα 2 μπολ με μικρη ας το πουμε παυση μεταξυ των για να δω πως θα τα παει στο ζορισμα με τα υγρα.Εαν πρεπει να πω κατι μεμπτον ειναι πως η γευση στην γλωσσα φυσικα ειναι εντονοτερη αρα αν ο καπνος ειναι πχ οχι καλος τοτε θα εχουμε το γνωστο "δαγκωμα".
Μετα το πρωτο μπολ με αγωνια περναω μακτρο απο την ακρη του επιστομιου το οποιο ανετα εφτασε ως κατω το μπολ,το βγαζω και εκπληκτος βλεπω την ελαχιστοτατη βρωμια στην μυτη του.

 














Αυτο κατω ειναι τι εβγαλε ο αεραγωγος,πολυ λιγα πραγματα 































Φαινεται ξεκαθαρα και στις φωτογραφιες,να τονισω πως με σκετη αφιλτρη πιπα χωρις δηλαδη αποστατη το μακτρο ηταν μακραν πιο βρωμικο και η ενοχληση στην γλωσσα πιο εντονη.



















Ομοιως μεγαλη εκπληξη ηταν και το μακτρο το οποιο βλεπετε περασμενο για 2η φορα μεσα απο το επιστομιο!

Περαν του οτι δεν υπηρχε ας το πουμε η ιδεα της πλαστικουρας του αποστατη [αν θυμαστε ειχα αντιμετωπισει προβλημα παλαιοτερα με 2 μικρες meerschaum αλλα και με μια απο τις μεγαλες που εχω] ειδα καλυτερη ροη καπνου προς τα εμενα και ο μεγαλος φοβος μου αυτος της βρωμιας εξανεμιστηκε μολις αρχισα το καθαρισμα.Αναμενομενο το οτι το αρωμα ηταν πιο εντονο αλλα και η ανησυχια για το δαγκωμα υπαρκτη πλην ομως πολυ μικροτερη απο αλλες φορες που εκανα την καποια 9mm πιπα χωρις τιποτα μεσα,εκει δεν ημουν πολυ ικανοποιημενος γευστικα αλλα και απο καθαριοτητα τα πραγματα ηταν ασχημα.
Φυσικα και οι δοκιμες θα συνεχιστουν οχι μονο και με αλλη διαμετρο μα και αλλο μηκος ενω θα βελτιωσω και την εφαρμογη της καβιλιας στο επιστομιο.Για το τελος να πω πως η καβιλια μεσα στο τουνελ της δεν κρατησε τιποτα,το μακτρο καθ'οτι 3mm περασε ανετα και γενικα περαν της εξωτερικης ελαφριας εμφανισης δεν θυμισε σε τιποτα εκεινα τα καταλερωμενα φιλτρα που καμια φορα συναντουμε σε μερικους αρωματικους.
Αλλη μια επιτυχημενη δοκιμη λοιπον,αλλη μια πατεντα στεφθηκε αρχικα με τεραστια επιτυχια!

_______________________________________________



Σε αλλο επιστομιο ενα παραδειγμα σε σχεση με την αρχικη καβιλια που μπαινει ολη σχεδον μεσα ποσο κοντυτερη ειναι αυτη του πειραματος.

 














Ξεκιναει λοιπον η δοκιμη με την καβιλια ακοπη στο μηκος ενος φιλτρου δηλαδη.Διαλεξα σκοπιμως τον Elysee σαν αρωματικο ο οποιος ειχε παρουσιασει ξηροτητα και τον νοτισα προσφατα αρα ηταν οτι πρεπει αφ'ενος για αρωμα αφ'ετερου να μας δειξει αν οντως τσιμπαει την γλωσσα και ποσο λερωνει την πιπα.

 













 













 













 






























Με το που τελειωνω το 1ο μπολ περναω ενα μακτρο το οποιο οπως βλεπετε μπηκε μεχρι την ακρη της οπης.Με το που το βγαζω το παω εκει που μαστορευω για φωτογραφιση οπου οι συνθηκες φωτισμου ειναι ιδιες με αλλες παλαιοτερες συγκρισεις.Βλεπετε οτι εβγαλε καπως στην ακρη του μακτρου ενα κλικ επανω απο οτι εαν ηταν με φιλτρο και υγροπαγιδα.


















Η ροδελα ειναι διακοσμητικη σαν δαχτυλιδι,την εχω κολλησει εγω.
Wink

Αφου κρυωνει λιγο η πιπα κανω και 2ο μπολ και μετα την ξαναπαω για φωτογραφιση.Βλεπετε την διαφορα του μπροστινου με το πισω μερος της καβιλιας.
















 













 















Εδω ειναι τι εβγαλε το επιστομιο και τι ο αεραγωγος.Οχι πολλα αξιοσημειωτα ομως δε.Να τονισω οτι υπευθυνος για αυτα ειναι κυριως ο συγκεκριμενος καπνος,εαν ηταν αλλος θα ηταν λιγοτερα.

















Πανω γενικα οτι ειχε μεσα το επιστομιο απο 2 μπολ απανωτα.

_____________________________________________

















Αφου πηγε καλα η δοκιμη συνεχιζω με το να φτιαξω μια 9mm και μια 6mm καβιλια την οποια θα τοποθετησω αντι του φιλτρου.































 













 















Αν και η δουλεια εγινε στο χερι χωρις καθετο δραπανο ή μεγγενη πιστευω τις κεντραρισα καλα. Laughing
______________________________________________


















Δοκιμη με καβιλια 9mm σε μια Stanwell 185 με Black Cavendish καπνο δηλαδη μαυρο και υγρο οτι πρεπει ας το πουμε για να σου ερθουν υγρα στην γλωσσα.Τοσο καιρο τους καπνιζα με υγροπαγιδα και ενιοτε σε meerschaum,τωρα εκανα την δοκιμη και βλεπετε την ηδη χρησιμοποιημενη καβιλια απο τις δυο πλευρες της.


 



















Να τι βγηκε στο τασακι,δεξια ψιλη σταχτη και αριστερα εχει και κομματια απο τα σπιρτα.Πολυ καλη καυση λοιπον,μακραν καλυτερη αισθηση ρουφηγματος και αρωματος καπνου σε σχεση με φιλτρο η πιπα πιο καθαρη και καθολου υγρα στο στομα,τι αλλο να ζητησει κανεις?

______________________________________________


Επανω οι νεες καβιλιες,αριστερα ελαφρως χρησιμοποιημενες και δεξια οι ακομη πιο πολυ.
















Στιγμιοτυπα απο τρυπηματα σε καβιλιες για πιπες 9 και 6mm.
















 













 















Η εφαρμογη της στο επιστομιο


.














και πως ειναι κατα το στεγνωμα αυτης και της πιπας γενικοτερα.
______________________________________________


« Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε 'Ελληνες ! »

« Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε 'Ελληνες ! »

Ancient Greek Hoplites

Ancient Greek Hoplites

Greece 1821

Greece 1821

Η θεωρία του Sherlock Holmes:

Η θεωρία του Sherlock Holmes:

Followers