Καθάρισμα Πίπας

Πως καθαριζουμε την καινουργια πιπα μας; Τι ειδη μακτρων να παρουμε; Πως γινεται η συντηρηση; Τι κανουμε αμεσως μετα το καπνισμα;
_______________________________________________

Η πιπα μας για να φθασει σε εμας περασε απο πολλα σταδια και πολλα χερια,μεσα της εχει σκονη,κολλα,χρωμα ενω εκτος απο το μπολ πρεπει μεγαλη σημασια να δωσουμε στον αεραγωγο και ιδιαιτερα στο επιστομιο μιας και εφαπτεται στα χειλη μας.

Δεν καπνιζω ετσι αβιαστα μεταχειρισμενη πιπα με τιποτα!
Οι λογοι ειναι οι εξης: Δεν ξερω τι ειδη καπνων εχει κανει ο προηγουμενος χρηστης και κατα ποσο τα εχει ανακατεψει.Δεν ξερω ποια ηταν η υγιεινη των χεριων και του στοματος του,τι αρρωστιες ειχε περασει κλπ.Αν ισχυε το σκεπτικο μερικων "οπως ειναι απολυμαινω το επιστομιο με οινοπνευμα,την καθαριζω στο μπολ και ειναι ενταξει" τοτε να φοραμε μεταχειρισμενα εσωρουχα αφου πρωτα τα πλυνουμε στους 90C; Σκεφτειτε την εικονα ενος ανθρωπου που ξυνεται στην μυτη ή απο κατω και μετα πιανει την πιπα του ή δεν πλενει τα δοντια του ή εχει ερπη ή ηπατιτιδα,εσεις μετα θα καπνιζατε εαν σας πωλουσε την πιπα του;

Θελετε να δειτε τι μπορει αν βγει απο estate πιπες που πανε για αναπαλαιωση;































Αφου βγηκαν τα ανωτερω και εγινε επαναγλυκανση να και τα τελευταια:
















Αλλα παραδειγματα απο πιπα με μεγαλο μπολ,κοιταξτε τι εβγαλε:
















και πανω που νομιζα πως τελειωσα να και τα τελευταια απο τον αεραγωγο































Για σκεφτειτε τωρα το θεμα λιγο καλυτερα!





Κι ας υποθεσουμε οτι λετε πως καθαριστηκε καλα και εβγαλε οτι υπολειμματα καπνου φαινονται ειστε σιγουροι οτι ειναι οπως μια νεα δηλαδη χωρις καποια μυρωδια? ΟΧΙ λαθος εχει και μαλιστα αρκετη! Οσο καθαρισμα και να γινει εσωτερικα εχει ποτισει απο το αρωμα των καπνων του προηγουμενου ιδιοκτητη.Για σκεφτειτε εσεις να παρετε μια μεταχειρισμενη με σκοπο να κανετε virginia και αυτος που την ειχε να καπνιζε 20 χρονια Latakia,εκει να δειτε μυρωδια ακομη και μετα το πληρες καθαρισμα.Η πιπα πρεπει να ξαναστρωθει λοιπον απο την αρχη και μετα απο πααααρα πολλα μπολ με τον καπνο που θελετε θα αρχισει να αποδιδει τουτεστιν πολυς παραπανω κοπος,στα ενδιαμεσα των μπολ η γευση θα ειναι περιεργη και απογοητευτικη, μπλεξιμο με ξυσιμο χρωματος-περασμα με κερι [εαν μπορειτε αλλιως θα ξαναπληρωσετε να σας το κανει καποιος] και το αποτελεσμα μετα απο τοση ταλαιπωρια: οχι σιγουρο!

Ριξτε μια ματια σχετικα με τον καθαρισμο estate πιπας:

http://pipesmagazine.com/blog/put-that-in-your-pipe/briar-pipe-repairs-home-remedies/

http://www.seattlepipeclub.org/content.aspx?page_id=22&club_id=969877&module_id=16774

http://www.ehow.com/how_2227320_restore-estate-pipe.html



Μια σειρα ερωτησεων-απαντησεων γυρω απο estate πιπα:

http://www.virtualsmokinglounge.com/faq_main.html#Refurb

Εαν γνωριζετε πολυ καλα το πως να κανετε "σαν καινουργια" μια ελαφρως καπνισμενη πιπα τοτε αλλαζει το πραγμα,υπαρχουν διαδικασιες ωστε να την φερετε σχεδον οπως ηταν ή ακομη και να αλλαξετε επιστομιο,να επεμβετε στον αεραγωγο κλπ ωστε να αποκτησει προσωπικο χαρακτηρα πλεον.Κατω απο αυτες τις προϋποθεσεις εφ'οσον εχετε την τεχνογνωσια και τα καταλληλα υλικα για βαθυ καθαρισμο τοτε η προσεκτικη αγορα μιας ηδη καπνισμενης πιπας μπορει να σας επιφερει καποιο πολυ καλο κομματι στην συλλογη σας.

Οσον αφορα το "μονο συλλεκτικες" που λενε μερικοι οτι παιρνουν φθηνα αφ'ενος πρεπει ο προηγουμενος ιδιοκτητης να ηταν ασχετος [και αυτοι ξυπνιοι] και την δινει αφ'ετερου αν δεν ξερεις ειλικρινα τι κανεις απλα θα αγορασεις μεσω φωτο απο το e-bay μια απατη.Οι γρατζουνιες και τα μικρολακακια στην φωτογραφια μπορουν εντεχνως να καλυφθουν με κερι και γυαλισμα,δεν ξερετε ποσο σφιχτα θα εφαρμοζει το επιστομιο στον αεραγωγο,τι γινεται στον πατο του μπολ,αν υπαρχει εσωτερικο ραγισμα στο τοιχωμα που δεν φαινεται στην φωτο κλπ. Εδω ξεγελουν μεγαλους οικους με ειδικους ελεγχτες και πωλουνται πανακριβα σε δημοπρασιες ως γνησια καποια εργα τεχνης που ειναι αντιγραφη,θα αρχισουμε τωρα το κυνηγι να βρουμε πχ μια απο τις πιπες του Lee Van Cleef? Απο την αλλη αν αρχισουμε να παιρνουμε "συλλεκτικες" πιπες/τασακια/κουτακια καπνου/αναπτηρες/σπιρτα και τα συναφη θελουμε μια τραπεζα να μας στηριζει.
Οποιος εχει χρονο,εξειδικευμενες γνωσεις και κυριως λεφτα για ξοδεμα ας το κανει,εγω δεν ειμαι για τετοια πειραματα.

Οσον αφορα την καθαριοτητα της Νεας πιπας μας:

Μπολ: στο εΣωτερικο του το περναμε με σκληρο χαρτι κουζινας μια φορα να φυγει η πολλη σκονη και μετα με ενα ελαφρως νοτισμενο με νερο οπου θα βγει απο ελαφρως εως πολυ μαυρο.Ξανα η ιδια διαδικασια [αυτο σε περιπτωση που δεν θελουμε να βγαλουμε το Προκαρβουνο γιατι αλλιως παμε σε αλλη τεχνικη] και μετα με λοσιον 93'C οινοπνευματος ενα περασμα και μετα ξανα περασμα με στεγνο χαρτι εως οτου να βγει καπως καθαρο.
Στο εΞωτερικο του μπολ ενα απαλο περασμα με βρεγμενο χαρτι ή βετεξ και μετα σκουπισμα με βαμβακερο πανακι.Δεν χρησιμοποιουμε επι του παροντος τιποτα αλλο για να μην πειραχθει το προστατευτικο κερι και το βερνικι.

Αεραγωγος: Χαρτι κουζινας να φυγει η αρχικη σκονη μετα ξανα με νοτισμενο με νερο σε περιστροφικη κινηση.Υστερα λοσιον οινοπνευματος με πολλη επιμονη να φυγει το χρωμα που σχεδον παντα εχει τρεξει μεσα και κατοπιν μπατονετες.Αν πιανουν τα χερια μας με πολλη προσοχη "καψαλιαζουμε" λιγο με ειδικο αναπτηρα-φλογιστρο με κυρτη ακρη.Σκληρο μακτρο μεσα εξω και το τελος καθαρο χαρτι και μπατονετες ωστε να πιασουν και τις λεπτομερειες.

Επιστομιο: Πλυσιμο εξωτερικα με ασπρο σαπουνι [αν ειναι Ακρυλικο] κι πως εχει τρεξει σαπουναδα μεσα του παιρνουμε ενα σκληρο μακτρο και κανουμε περασματα μπρος-πισω,υστερα ενα πιο μαλακο και ξανα το ιδιο.Ξεπλυμα και βρεξιμο ενα μαλακο μακτρο με ξυδι ή λοσιον οινοπνευματος και ξανα περασμα.Το σκουπιζουμε με χαρτοπετσετα μαλακη,το φυσαμε και το αφηνουμε να στεγωνσει μερος που απλα να το φυσαει αερακι οχι απευθειας εκθεση στον ηλιο.Την επομενη που θα εχει στεγνωσει περασμα με μαλακο μακτρο και μπατονετες ωστε να ειναι πεντακαθαρο και σκουπισμα με βαμβακερο πανακι.Αν θελουμε μπορουμε εξωτερικα να το αλειψουμε με σταγονες ελαιολαδου κι αφου το σκουπισουμε πολυ καλα πλεον ειναι ετοιμο για μονταρισμα.

Φιλτρο: Αν ειναι balsa απλα το τριβουμε λιγο στα δαχτυλα μας να φυγει τυχον μικρη ακμη,αν ειναι meerschaum τοτε φυσαμε δυνατα ποτε απο την μια και ποτε απο την αλλη για να φυγει η σκονιτσα ωστε μετα να μην μας ερθει στο στομα.
______________________________________________

















Καθαρισμα εσωτερικο του επιστομιου-μπολ νεας πιπας.Καλα με το κιλο το εριξαν μεσα το μαυρο χρωμα;
















Πηρα αλλη μια Passatore γιατι την αλλη την εκανα μετατροπη σε υγροπαγιδα.Οριστε το τι εβγαλε,καλα στο κουτι με το χρωμα την βουτανε ολη ? Αυτα που βλεπετε στον δισκο κατω ειναι μαυρα υγρα που ετρεξαν απο το επιστομιο καθως του εριχνα οινοπνευμα χωρια τι εβγαλε με τα μακτρα μετα.

















Χρωμα μονο απο τον αεραγωγο μιας Stanwell.Σκεφτειτε αν δεν καθαρισουμε με επιμελεια τι θα εισπνευσουμε!


Καθαρισμα αεραγωγων-μπολ πιπων που ειχα δωσει σε τεχνιτη για κολληση δαχτυλιδιων.Η περισσεια κολλας και η απροσεξια του κοιταξτε τι προβλημα μου δημιουργησε,σκεφτειτε τι παιδεμα τραβηξα για να τις φερω σε κανονικη κατασταση!
_________________________________________

Αυτα ειναι τα υλικα που χρησιμοποιω για το καθαρισμα της πιπας μου:





















1: παχυ μακτρο με σκληρο συρμα
2: λεπτο μακτρο με ευκαμπτο συρμα
3: μπατονετα για τον αεραγωγο
4: χαρτοπετσετα πολυ σφιγμενη πολυ λεπτη για το επιστομ
ιο
5: χαρτοπετσετα λιγοτερο σφιγμενη για τον μαστο
6: χαρτι κουζινας για το μπολ σε τριγωνικη μορφη για να φτασει ως την βαση του
7: αλκοολουχο λοσιον 93-95' βαθμων





















Αν καποιος θελει να δωσει κατι παραπανω για κατι καλυτερο μπορει να χρησιμοποιησει Ισοπροπυλικη Αλκοολη [ισοπροπανολη] η οποια ειναι Α' ταξεως καθαριστικο χρωματων-πισσας-επικαθισεων κλπ για τον αεραγωγο και το εΣωτερικο του επιστομιου χωρις να αφησει μυρωδια και καποια τοξικοτητα.Εξατμιζεται πολυ ευκολα συμπαρασυροντας το νερο,δεν εχει μεσα χρωστικες ή αρωματα οπως η λοσιον των 70 βαθμων.

Για την πιπα με υγροπαγιδα χρησιμοποιω επιπλεον για τον μηχανισμο ενα 1 και 2 με 3 σε 7 για τελειωμα.

















Αυτα βγηκαν απο μια νεα πιπα Ελληνικη με υγροπαγιδα.Δεν μπορω να καταλαβω γιατι τοσο χρωμα,δηλαδη αν καποιος δεν ειναι τοσο επιμελης τι τοξικο θα καπνισει την πρωτη φορα ;


















Εβγαλα την υγροπαγιδα μετα απο ενα χαρμανι με πολλη νικοτινη,την καθαρισα με σκληρο συν μαλακο μακτρο και μετα με χαρτι κουζινας συν μπατονετα.Υστερα την εβαλα λιγη ωρα σε ποτηρακι με οινοπνευμα 75 βαθμων και κοιταξτε τι ειχε ακομη.Μετα την ξαναπερασα με χαρτι κουζινας το οποιο παλι εβγαλε μαυριλα.
Αναρωτιεμαι αν δεν ηταν η υγροπαγιδα ολα αυτα που θα πηγαιναν!









































Κατι αλλο πολυ ανησυχητικο: το κυλινδρακι του κομβιου της υγροπαγιδας ειναι κολλητο.Αυτην την φορα μαλλον η κολλα επεσε πολυ παραπανω κι ετσι ειχε μαζευτει στο εσωτερικο σαν μαστιχα.Ειδα και επαθα να το καθαρισω,ως και ασετον χρησιμοποιησα.Μετα την βαπτισα μεσα σε αλκοολ και ρουμι για να φυγει και η ασχημη μυρωδια.




















Μια αποδειξη του ποση κολλα ειχε το κυλινδρακι ειναι οτι στεκεται καθετο στην σακουλα των σκουπιδιων.Ασχετα αν κουνηθει δεν λεει να πεσει.Επαναλαμβανω γιατι τοση προχειροτητα ? Αν καποιος δεν εδινε τοση πολυ προσοχη αντι για καπνο θα του ερχοταν δηλητηριο στο στομα!








































Οχι δεν ειναι βρωμια που βγηκε απο την υγροπαγιδα αλλα ρουμι.Το εκανα ετσι απλα για πλακα,συνηθως βαζω οινοπνευμα 70' και καθαριζει πληρως.





















Εμβαπτιση μεσα σε σαπουνι συν ξυδι για να καθαρισει καπως η κολλα και μετα καθαρισμα με οινοπνευμα.Ρε τι τραβαμε για τα κυλινδρακια με αυτο που τους βαζουν!

Στην φωτογραφια με τα ειδη καθαρισμου βλεπουμε 2 μακτρα ενα ειναι πορτοκαλι-ασπρο με πιο ακαμπτο συρμα και απο κατω ενα ασπρο με πιο μαλακο συρμα.Το μεν ειναι καλυτερο σαν πρωτο χερι επειδη απομακρυνει τις χοντρες βρωμιες και παιρνει την πολλη μαυριλα ενω το δευτερο ειναι καλυτερο για τελειωμα επειδη απορροφα τις οποιες λεπτομερειες εχουν μεινει στον αεραγωγο.
Ενα κολπο που εφαρμοζω ειναι το εξης: Περαν του κλασικου τραβηγματος σε ευθεια [σαν τον σχοινοκαθαριστηρα στον Στρατο] κανω και ενα αλλο με το μακτρο υπο κλιση καθως το τραβαω ωστε να πιασει και την γωνια,μια φορα προς τα δεξια.







































Υπαρχουν και αλλα μακτρα πχ με χρωματα αλλα δεν τα χρησιμοποιω γιατι πχ αν ειναι μπορντω/πρασινο πως να διακρινεις ευκολα αν βγηκε πληρως καθαρο ή θελει κι αλλο περασμα? Υπαρχουν και ασπρα με "αγκαθακια" οπως τα λενε αλλα δεν προσφερουν τιποτα σε σχεση με τα πορτοκλαι επειδη το συρμα τους ειναι μαλακο και στο πρωτο ζορι στραβωνουν.Για πιπες Churchwarden με μεγαλυτερα σε μηκος επιστομια υπαρχουν και αντιστοιχα μακρια μακτρα.
Ουτως ή αλλως ειναι φθηνα αρα ας αγοραζουμε τα ποιοτικοτερα και ας μην κανουμε οικονομια στην χρηση τους.Αλλωστε ειδατε πιο πανω τι μπορει να κρυβει ενας αεραγωγος ή ενα επιστομιο.
Ενα κολπο για να απομακρυνουμε την υγρασια απο το επιστομιο καπου στα ενδιαμεσα του μπολ ειναι η εισχωρηση ενος μακτρου απο την οπη του επιστομιου προς τον αεραγωγο [δηλ η αντιστροφα απο οταν κανουμε το καθαρισμα] ετσι ωστε να τερματισει πανω στο φιλτρο και να παρει τα περισσευουμενα υγρα.Ομοιως αν καπνιζουμε αφιλτρη πιπα θα φτασει μεχρι κατω την βαση του μπολ.

















Δεν ειμαι οπαδος της απανωτης χρησης του οινοπνευματος ιδιως σε μια τοσο μικρη επιφανεια η οποια εχει αμεση σχεση με καυση και γευση ενω περαν του αρχικου περασματος αμεσως μετα την αγορα το εχω καταργησει απο το μπολ.Το οινοπνευμα εχει την ταση να παρασυρει μαζι του και το νερο οταν εξατμιζεται γιαυτο σαν βαση το χρησιμοποιουν οπου δεν θελουμε να παγωσει η κυκλοφορια του νερου.Συνεχη χρηση οινοπνευματος εχω την εντυπωση οτι "απλωνει" εστω προσωρινα το χρωμα μεσα στον αεραγωγο και με την εξατμιση του σφιγγει το ξυλο κατι το οποιο ειναι αμεσα αντιληπτο απο το γεγονος οτι το επιστομιο μετα μπαινει δυσκολα.
Επισταμενη χρηση σημαινει οτι πρεπει να υπαρχει και η αναλογη ωρα αναμονης να στεγνωσει ενω ποιος μπορει να εγγυηθει την πληρη εξατμιση του? Η γευση του καπνου θα ειναι αναλλοιωτη με τα μικροϋπολειμματα οινοπνευματος στα τοιχωματα? Το "νοτισμα" του φιλτρου θα ειναι μονο απο τον καπνο ή με την υγροποιηση θα παρασυρει και μικροσωματιδια χρωματος και οινοπνευματος με επιδραση στην γευση του καπου? Εαν και εφ'οσον περασει αυτη η μικροποσοτητα στην στοματικη κοιλοτητα δεν θα εχουμε "στεγνωμα" αυτης σε συντομοτερο χρονικο διαστημα απο οταν δεν υπηρχε?

______________________________________________


Τι κανουμε μολις τελειωσουμε με την πιπα μας και θελουμε να την καθαρισουμε; Κατ'αρχην την αφηνουμε λιγο να κρυωσει και μετα πιανοντας την απο τον αεραγωγο την γυρναμε αναποδα να πεσει η εναπομεινουσα σταχτη.Με το κουταλακι του εργαλειου απομακρυνουμε με απαλη κινηση απο την βαση τυχον μικροποσοτητα που εχει απομεινει ενω παιρνουμε ενα μακτρο και το κανουμε V οπου με μια απλη κυκλικη κινηση καθαριζουμε τα πλαϊνα του μπολ.Πιανουμε το επιστομιο με το ενα χερι και το μπολ με το αλλο και με μια περιστροφικη κινηση απο δεξια προς τα αριστερα [σαν να το ξεβιδωνουμε] το βγαζουμε εξω απλα.Οχι αποτομες κινησεις ουτε τραβηγματα σε ευθεια δυνατα γιατι υπαρχει κινδυνος να ραγισει ο μαστος! Κατοπιν με τα υλικα καθαρισμου κανουμε την διαδικασια που εχει προαναφερθει.Οσοι καπνιζουν με υγροπαγιδα ενα απο τα ωφελη που εχουν ειναι οτι δεν ζεσταινεται το επιστομιο και ανα πασα στιγμη μπορουν να το τραβηξουν εξω πχ να σκουπισουν τα υγρα.Εδω ειναι το φιλτρο και το κομβιο της υγροπαγιδας,σκεφτειτε αν δεν υπηρχαν αυτα τι θα μας ερχοταν στο στομα!
















Αμεσως μετα το καπνισμα κι αφου εχει κρυωσει λιγο ο αεραγωγος χωνουμε στριφογυριστα υπο την μορφη μυτης μια χαρτοπετσετα














την περιστρεφουμε ποτε απο την μια πλευρα και ποτε απο την αλλη και μετα καθαριζουμε το κοβιο και το επιστομιο.



























Το κανουμε αυτο οσο ειναι σχετικα ζεστος ο αεραγωγος για να μην στεγνωσουν τα υγρα μεσα και κολλησουν στα τοιχωματα του.Θα καθαρισει καλυτερα αν παρουμε τα "πολλα" οπως λεμε κατ'αυτον τον τροπο.































Αλλα παιρνει το απλο περασμα οπως ειναι ζεστη και αλλα τραβαει αν μεινει μεσα τουλαχιστον μια μερα.Για δοκιμαστε το,θα δειτε ποσο καλα δουλευει.

 Wink








































Εδω μια πιο αναλυτικη περιγραφη για καθαρισμα Α' σταδιου δηλαδη αμεσως μολις τελειωσουμε και κρυωσει λιγο η πιπα.Απο συναρμολογουμε αριστεροστροφα το επιστομιο και με μια μαλακη χαρτοπετσετα κανουμε ενα χωνακι και βαζουμε οπως φαινεται στην 1η φωτο δεξιοστροφα την μυτη μεσα.Περιμενουμε λιγο να τραβηξει τα υγρα και την βγαζουμε,το τι ειχε μεσα το βλεπουμε στην 2η φωτο.






























Αμεσως μετα με την αλλη ακρη κανουμε το ιδιο στον αεραγωγο.































υστερα διπλωνουμε την χαρτοπετσετα σε σχημα Λ και την τοποθετουμε μεσα στο μπολ,περιστροφη απαλη συν λιγο αφεση μεσα να τραβηξει και ειμαστε ετοιμοι.







































Σειρα του επιστομιου,χρησιμοποιουμε μαλακο μακτρο που εχει περισσοτερο βαμβακι απο οτι μερικα σκληρα και το σπρωχνουμε ισα να βγει η ακρη του.Το αφηνουμε λιγο να τραβηξει και σπρωχνουμε κι αλλο ωστε να βγει το περισσοτερο.



















Για οσους δεν θελουν να το πιασουν απο την κατω πλευρα υπαρχει το εξης κολπο.




















Σπρωχνουμε ωστε να μπει ολο μεσα οπως φαινεται στην 3η φωτο ετσι το μακτρο εχει περασει και καθαρισει ολο το επιστομιο και περισσευει ενα μικρο κομματι.Αυτο το σημειο που δειχνει το βελος στην 4η φωτο ειναι πεντακαθαρο και μπορουμε να το πιασουμε απο εκει και να το βγαλουμε πληρως εξω.Μετα η πιπα συνολικα ειναι ετοιμη για ξεκουραση μεχρι το επομενο μπολ.
______________________________________________

















Τι βγηκε απο εναν αεραγωγο μιας Golden Gate και ειχε κι αλλο μεσα.
Confused
______________________________________________

Αλλο ενα παραδειγμα απο μια Stanwell brushed:

















 

με το που ειδα οτι η πρωτη μπατονετα βγηκε μαυρη αρα υπηρχε χρωμα στον αεραγωγο αμεσως εβαλα εναν μικρο κωνο με οινοπνευμα μεσα




















τον αφησα επι ωρα και βγηκε μαυρος αρα ειχε τρεξει αρκετο χρωμα μεσα στον αεραγωγο τοτε που εβαφε την πιπα το εργοστασιο





















συνεχισα και με αλλους κωνους,οπως φαινεται με την παροδο το χρωμα βγαινει και σιγα σιγα φαινεται το χρωμα του ρεικιου

















εκανα κι ενα καψαλιασμα με την "μεθοδο ΣΣ"





















και ο αεραγωγος καθαρισε κατα πολυ




















Εδω απο μια αλλη Stanwell sandblasted




















Οι πιπες μας ειναι πεντακαθαρες

 
Μολις στεγνωσουν ειναι ετοιμες για καπνισμα.
_______________________________________________

Επιστω την προσοχη οτι και για το μονταρισμα του επιστομιου παντα κανω περιστροφικη κινηση απο αριστερα προς δεξια [σαν να το βιδωνω δηλαδη] και παντα ελεγχω αν σκαλωσει καπου να μην το ζορισω.Οταν ο αεραγωγος εχει καθαριστει με οινοπνευμα δεν μονταρουμε αμεσως το επιστομιο αλλα την απομενη που θα εχει στεγνωσει,λογω διαστολης ο αεραγωγος θα εχει σφιξει και με το να ζορισουμε το επιστομιο να μπει μονο ζημια θα κανουμε.
Εαν η στεφανη του μπολ εχει πιασει μια μαυριλα απο την φλογα του αναπτηρα/αναδυομενο καπνο παιρνουμε χαρτι κουζινας με λιγο λοσιον και κανουμε ενα απαλο περασμα ωστε να καθαρισει.Σαν προληψη ανα μερικα μπολ το ιδιο με την χαρτοπετσετα νοτισμενη με νερο ή σαλιο.
Η καθαρισμενη πιπα μας παραμενει λυμενη τουλαχιστον 24 ωρες να στεγνωσει πληρως πριν μπει στο ντουλαπακι.

Σημ:
Απο παλιους Ναυτικους κυριως θα ακουσετε την προτροπη μολις τελειωσετε το μπολ να ριξετε μεσα ουϊσκι,ουζο,λικερ κι οπως ειναι γεματη να την αφησετε ολη την νυχτα να ποτισει το ξυλο ωστε την αλλη φορα να μυριζει το αγαπημενο σας ποτο. Κανεις απο αυτους τους φαιδρους δεν σκεφτηκε οτι καπνιζουμε και χαιρομαστε τον καθε καπνο ανακαλυπτοντας το αρωμα του κι οχι καπνο μουσκεμενο με ποτο που μονο καψιμο στην γλωσσα θα μας φερει.Εαν ισχυε αυτο να ριξουμε μεσα και λιγη σαλτσα ή λαδολεμονο με ριγανη; Αφηστε τους να λενε φανταστικες ιστοριες για γοργονες,καλαμαρια γιγαντες και 20μετρα κυματα και προσπεραστε τετοιες ανοησιες.

Να μην ξεχναμε οτι:
καθαρη-στεγνη Πιπα = επομενο γευστικο καπνισμα!

______________________________________________

« Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε 'Ελληνες ! »

« Γεννηθήκαμε και θα πεθάνουμε 'Ελληνες ! »

Ancient Greek Hoplites

Ancient Greek Hoplites

Greece 1821

Greece 1821

Η θεωρία του Sherlock Holmes:

Η θεωρία του Sherlock Holmes:

Followers